Bir turistik ürün çeşidi olarak medikal turizm ve hizmet yeterliliği üzerine bir araştırma
A survey on medical tourism and service efficiency regarded as a touristic product
  1. Tez No: 357763
  2. Yazar: SONGÜL SEDA KAMBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Termal Turizm, tourism, health tourism, medical tourism, thermal tourism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Sağlık turizmi dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda hızla yükselen bir trend olarak dikkatleri çekmektedir. İkamet edilen yerden başka bir yere herhangi bir sebeple sağlık hizmeti almak için yapılan planlı seyahate ''Sağlık Turizmi'' denir. Sağlığın geliştirilmesi, sağlığın korunması veya sağlığın geri kazanılması amacıyla yapılan bu seyahatlerin hepsi sağlık turizmi olarak kabul edilmektedir. Medikal turizm ise; insanların kendi ülkelerindeki yüksek tedavi giderleri, uzun bekleme listeleri veya daha kaliteli sağlık hizmeti alma isteği gibi nedenlerle başka ülkelere giderek, tıbbi tedavi ya da operasyonları bu ülkelerde gerçekleştirmeleri ile oluşan turizm hareketleri olarak tanımlanmaktadır. Dünya nüfusunun artması, yaşam kalitesinin yükselmesi, hastaların tedavi olmak için uzun süren bekleme listelerinden sıkılmaları, yüksek sağlık teknolojisi gerektiren tedavilere ulaşma isteği, sağlık hizmeti maliyetlerini düşürmek, tedavi olurken turizm ve kültürel faaliyetlerde bulunma isteği vb. nedenler ile insanlar daha kaliteli ve görece ucuz hizmet alabilecekleri ülkelere yönelmişlerdir. Bunun sonucu olarak da ülkelerarası hasta hareketliliği artmıştır. Bu çalışmanın amacı; sağlık turizmi kapsamında medikal turizm faaliyetlerinden faydalanmak adına ülkemize gelen yabancı turistlerin almış oldukları medikal turizm hizmetlerinin yeterliliğini değerlendirmeleri ve bu yeterliliklerin memnuniyetleri ile ilişkisini incelemektir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde; çalışmanın amaç ve önemine değinilmiş, ikinci bölümde; çalışmanın kavramsal çevresi çizilmeye çalışılmış, üçüncü bölümde; alan araştırmasının detayları hakkında bilgi verilmiş, araştırma verilerinin analizine ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuş, dördüncü bölümünde; alan araştırması sonucu elde edilen veriler değişik istatistik analiz yöntemleri ile test edilmiş ve yorumları yapılmıştır. Son olarak beşinci bölümde ise araştırma bulgularından hareketle sonuçlar değerlendirilmiş ve mikro düzeyde bu sektörde faaliyet gösteren işletmelere, makro düzeyde ise medikal turizm arzı sunan ülkemize yönelik öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Health tourism has become a rising trend in our country as well as all around the world in recent years. A planned trip from the place of residence to other areas for treatment purpose is called ''Health Tourism". All journeys for the purpose of health promotion, health protection and health recovery are considered as health tourism. Medical Tourism is a kind of tourism movement which can be defined as travelling of people to have medical treatments and operations in other countries for a better or more qualified health service due to the high treatment costs and long waiting lists in their home countries. Due to the reasons such as increase in world population and the life quality of the patients, patients' complaints about longer waiting periods for the treatment and desire to reach treatments requiring high medical technology and to reduce the treatment cost and to engage in touristic and cultural activities during medical tourism, people tend to travel to another countries where they can get more quality and relatively cheaper healthcare services. Hence, international patient mobility has increased. The aim of this study is to evaluate the efficiency of health tourism services that foreign tourists take advantage of and to analyse the health service efficiency and patient satisfaction relation within the scope of health tourism. The study consists of five sections. The first section deals with the aim of the study. In the second section, conceptual framework of the study is drawn. Third section provides detailed information about field research and the assessment of survey data. In the fourth section, data obtained from field research were tested with different statistical analysis methods and interpreted. Finally, in the fifth section, results were evaluated according to the research evidence and suggestions were developed for the enterprices operating in this sector in micro level and for ow country offering medical tourism supply in macro level.