Diyabetik retinopatili hastalarda panretinal fotokoagülasyon tedavisinde tek seans valon şekil tarayıcılı lazer ile çoklu seans Zeiss visulas 532 S Lazerin karşılaştırılması
  1. Tez No: 357884
  2. Yazar: AZER ERDAĞI BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diyabetik retinopati, şekil tarayıcılı fotokoagülasyon, ağrı, görme alanı, fovea kalınlığı, diabetic retinopathy, pattern scanning photocoagulation, pain, visual field, fovea thickness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Tek seans şekil tarayıcılı çoklu spot lazer (Valon STA, Dual Laser Ltd. Fin ) ile çoklu seans konvansiyonel lazer (Visulas 532s Carl Zeiss Meditec, Ger) panretinal lazer fotokoagülasyonun (PRF) proliferatif diyabetik retinopati (PDR) regresyonu, merkezi fovea kalınlığı (MFK), peripapiller retina sinir lifi kalınlığı (RSLK), subfoveal koroid kalınlığı (SFKK) ve görme alanı üzerindeki etkilerini karşılaştırmak ve ağrı cevaplarını değerlendirmek. Gereç-Yöntem: Prospektif olarak planlanan çalışmaya ciddi nonproliferatif, proliferatif diyabetik retinopati tanısı konan veya FFA'sında iskemik alan tespit edilen 18 yaşından büyük 21 hastanın 42 gözü dâhil edildi. Hastalara tedavi öncesinde FFA, OKT (MFK, SFKK, RSLK) ve SITA standart görme alanı tetkiklerini de içeren tam oftalmolojik muayene yapıldı. Tek seans (Valon STA lazer ile 20 msn süreli,300 μm çapta 1000-2500 adet gri beyaz yanık) veya çoklu seans (Zeiss Visulas 532 s lazerle 2 veya 3 seansta 100 msn süreli 300 μm çapta 800-1800 adet gri beyaz yanık) PRF uygulandı. Hastalar tedavinin 1. haftasında (OKT), 1. ayında (muayene ve OKT) ve 3. ayında (muayene, OKT ve görme alanı) ile kontrol edildi. Bulgular: ÇS-PRF'de, 1163±309 adet, TS-PRF'de, 1982±681 adet lazer yapıldı (p0,05). Görme alanında (mean deviasyon) her iki tedavi şeklinde de tedavi öncesine göre 3. ayda anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Gruplar arası ağrı skalası karşılaştırıldığında fark anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Valon şekil tarayıcılı çoklu spot lazer ile TS-PRF, konvansiyonel lazer ile ÇS-PRF ile benzer etkinlikte ve güvenilir bulunmuştur. TS-PRF'de bir hastada seröz retina dekolmanı gözledik. MFK, SFKK, RSLK ve görme alanı üzerine olan etkileri ve etkinliği daha fazla sayıda hastayı içeren çalışmalarla doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of single session pattern scanning laser (Valon STA, Dual Laser Ltd., Fin ) and multiple session conventional laser (Visulas 532s Carl Zeiss Meditec, Ger) panretinal photocoagulation (PRP) on proliferative diabetic retinopathy (PDR) regression, central macular thickness (CMT), peripapiller retina nerve fiber layer (RNFL) thickness, subfoveal choroidal thickness (SFCT), retinal sensitivity, and to evaluate pain responses. Materials and Methods: Prospectively made study was carried out on 42 eyes of 21 patients with treatment naive NPDR or PDR. Preoperative examination included: Visual acuity (Snellen), anterior and posterior segment examination, FFA, OCT (CMT, SFCT, RNFL) and SITA standard visual field. One eye of a patient was treated with a 300 μm spot size and 20 ms duration in 1000-2500 gray- white burns in a single session (SS-PRP Valon STA laser). The other eye of the same patient was treated 300 μm spot size and 100 ms duration in 800-1800 gray- white burns in multiple sessions (MS-PRP, Zeiss Visulas 532 s laser). One week CMT and SFCT, 1 month VA, CMT, SFCT, RNFL, 3 month VA, CMT, SFCT, RNFL, and visual field were recorded. Results: In SS-PRP 1982±681 and MS-PRP 1163±309 burns were applied (p0,05). Visual field (Mean Deviation) didn't show significant change in both procedures. Pain responses were similar for both of the procedures. Conclusion: SS-PRP with Valon pattern scanning multispot FD-Nd-yag laser was found as effective as MS-PRP with conventional laser. We observed serous retinal detachment in one patient in SS-PRP. Further studies should be done to establish its effectiveness and effects on CMT, SFCT, RNFL and visual field.