Depresyon tanısı konulmuş hastalar ile depresif şikayetleri olmayan kişilerin kullandıkları savunma mekanizmaları açısından karşılaştırılması
Patients with diagnosis of depression were depressive con complaints use of non-contact angle comparison of the defense mechanisms
  1. Tez No: 358105
  2. Yazar: ÖZGÜR AKTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYHAN ÜGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Mekanizmaları, Depresyon, Ego, Defence Mechanisms, Depression, Ego
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Depresyon psikiyatride yaygın olarak karşılaşılan bir hastalıktır. Çoğunlukla psikodinamik kavramlarla açıklanmakta ve psikoterapötik yöntemlerle tedavi edilmektedir. Kaygı ve elem veren durumun algılanmasını engellemek ve kaygının derecesini azaltmak savunma mekanizmalarının işlevidir. Savunma mekanizmaları geçici rahatlama sağlamalarına karşın sorunların etkili bir biçimde çözülmesini önler. Savunma mekanizmalarını sıklıkla kullanan kişiler hiçbir zaman daha etkili başa çıkma yollarını öğrenemezler. Bu açıdan depresyon ile savunma mekanizmaları arasındaki ilişkiyi anlamak önemlidir.Bu araştırmada çeşitli yakınmalar ile kliniğe başvuranlar arasından depresyon tanısı konulmuş 100 hasta ile iş, aile ve toplumsal yaşantı içerisinde depresif yakınmaları olmayan 100 kişinin kullandıkları savunma mekanizmaları SBT_40, Savunma Biçimleri Testi ve Beck Depresyon Ölçeği ile karşılaştırılarak ortak ve faklılaşan dinamikleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Tüm katılımcılara uygulanan Kişisel Bilgi Formu ile yaş, cinsiyet ve eğitim gibi değişkenler sabitlenmiş bu iki grubunun testleri ele alış biçimi ile hastalıkları arasındaki bağıntılar üzerine sonuçlara gidilmiştir. Araştırmada depresyon tanısı Beck Depresyon Ölçeği'ne göre konulmuştur. Katılımcıların savunma düzeneklerini değerlendirmek için Savunma Biçimleri Testi [SBT?40] uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda depresyon tanısı konulmuş hastaların, depresif şikayetleri olmayan sağlıklı kişilerden daha az olgun, daha çok ilkel ve nevrotik savunma düzenekleri kullandıkları bulunmuştur. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılarak bir senteze gidilmiştir. Sonuç olarak; ilkel ve nevrotik savunmaların sık, olgun savunmaların ise görece az kullanılmasının depresyonun gelişmesine yatkınlık oluşturabileceği ya da yaşanan depresyonun biçimi ile ilgili bilgi verebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Depression is a commonly encountered illness in psychiatry. It is mostly explained in terms of psychodynamic concepts and treated by means of psychotherapeutic methods. It is the function of defence mechanisms to prevent the perception of situations causing anxiety and distress, and to lessen the degree of the anxiety. Despite the fact that defence mechanisms provide temporary relief, they prevent the solving of the problems effectively. People who often use defence mechanisms can never learn the ways of more effectively overcoming. It is for that reason that it is important to comprehend the relation between depression and defence mechanisms.In this research, common and differentiating dynamics have been tried to be brought to light by comparing the defence mechanisms which 100 patients diagnosed with depression out of those who applied to hospital for several complaints and 100 patients who have no complaints of depression in social, work and family life use with the Beck Depression Inventory and the test of defence forms (SBT-40 ) . With the personal information form applied to all the applicants, factors such as age, sex and education were maintained and a conclusion was reached about connections between the handling of the tests by these two groups and their illness. In the research, diagnosis of depression was described as depression according to the Beck Depression Inventory. In order to evaluate the defence mechanisms of the participants, the test of defence forms was applied. At the end of the research, it was found out that patients with depression were using defence systems which were less mature than controls, more immature and neuratic. The findings gained were discussed in the light of literature and and a synthesis was formed. As a result, it was thought that the use of immature and neuratic defences often and of mature defences relatively less would lead to a tendency for the formation of depression.