İntihar düşüncesi ve intihar girişimi olan major depresif bozukluk tanılı hastaların klinik-sosyodemografik özellikler bakımından karşılaştırılması
Comparison of patients diagnosed with major depressive disorder with suicide thought and suicide attempt in terms of clinical-sociodemographic characteristics
  1. Tez No: 747067
  2. Yazar: ENİS ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KADRİ GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, intihar girişimi, intihar düşüncesi, risk faktörleri, Depression, suicide attempt, suicidal ideation, risk factor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: İntihar ruhsal ,sosyal ve biyolojik birçok risk faktörü ile ilişkilidir. İntiharı önlemeye yönelik adımlar için intihar davranışıyla ilişkili risk faktörlerinin ortaya çıkarılması önemli bir konudur. İntihar edenlerin yaklaşık %90'nında psikiyatrik bir hastalık bulunmaktadır . Depresyon, intihar sonucu ölümlerin en az yarısı ile ilişkilidir. İntihar düşüncesi olanların büyük kısmı intihar girişiminde bulunmamaktadır. Bu nedenle intihar girişimi ile ilişkili değişkenleri saptamak ve önlem almak önemlidir. Çalışma sonucunda intihar düşüncesinden intihar girişimine etki eden faktörlerin saptanması amaçlandı. Yöntem: Son 15 günde intihar girişimi olan depresyon tanılı 37 hasta, depresyon tanısı konulmuş olup son 15 günde intihar düşüncesi olan ancak şimdiye kadar intihar girişimi olmayan 37 hasta ve depresyon tanısı olup daha önce intihar davranışı(düşünce, girişim) olmayan 37 hasta dâhil edildi.Katılımcılar ile DSM-5 tanı ölçütlerine dayalı yüz yüze psikiyatrik görüşme yapıldı, DSM-5 tanı ölçütlerine göre Major Depresif Bozukluk tanısı alan hastalara sosyo-demografik bilgi formu, intihar değerlendirme formu, UCLA Yalnızlık Ölçeği , Beck Umutsuzluk Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11, SCID-V (DSM V Eksen 1 Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme), Hamilton Depresyon Ölçeği ve Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği uygulandı. Bulgular: İntihar girişimi olan, intihar düşüncesi olan ve intihar davranışı olmayan katılımcılar arasında yaş, cinsiyet, çocuk sahibi olma. eğitim düzeyi açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı(p>0,05) Medeni durum ile intihar davranışı arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmektedir (p0,05) Sonuç: İntihar ruhsal ,biyolojik ve sosyal birçok risk faktörü ile ilişkili önemli bir halk sağlığı sorunudur. İntihar girişimi öyküsü, intihar düşüncesinden intihar girişimine geçişte etkili faktör olarak bulunmuştur. Bu alanlara yönelik müdaheleler, intihar girişimini engellemede önemli adımlardır. Major depresyonda intihar düşüncesinden intihar girişimine etkileyen geçişi etkileyen faktörlerin belirlenerek bu yönde müdahelelerde bulunulması önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:. Suicide is associated with many mental, social and biological risk factors. Approximately 90% of those who commit suicide have a psychiatric illness. Depression is associated with at least half of all deaths by suicide. Most of the paatients who have suicidal ideation do not attempt suicide. Therefore, it is important to identify the variables associated with suicide attempt and take precautions. As a result of the study, it was planned to determine the factors affecting the suicide attempt from suicidal ideation. Method: The study is a cross-sectional study conducted with 37 patients with a diagnosis of depression who had attempted suicide in the last 15 days, 37 patients who were diagnosed with depression and had suicidal thoughts but had not attempted suicide in the last 15 days, and 37 patients who were diagnosed with depression and had no previous suicidal behavior (thoughts, attempts) Sociodemographic data form, suicide assessment form, UCLA Loneliness Scale, Beck Hopelessness Scale, Barratt Impulsivity Scale-11(BIS-11), SCID-V ( DSM V Axis 1 Disorders Disorders Configure for Clinical Vision), Hamilton Depression Scale and Beck Suicidal Ideation Scale were applied. Results: Age, gender, and having a child educational level was found no statistically significant difference among participants with suicide attempt, suicidal ideation and non-suicidal behavior. A statistically significant difference was found between the patients who had attempted suicide and those who had suicidal ideation (p=0.01) No statistically significant difference was found between the group with suicide attempt, the group with suicidal ideation and the group without suicidal behavior in terms of psychiatric disease history, comorbid psychiatric disease, family history of psychiatric disease, self-harming behavior, and depression treatment duration(p>0.05). Conclusion: Suicide is a public health problem that is related to biologically, mental and social factors. Previous suicidal attempt is associated with transition from suicidal ideation to attempt. Interventions against this subject is to humiliate them in hindering his attempt. It is important to make these interventions, which are put at the forefront, in order to be selected from the target in a great success.