Etkili gazete sayfa tasarımında, grafik tasarımın önemi
Effective newsletter page design, graphic design importance
- Tez No: 358162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Newspaper, efficient design, visual identification
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET ETKİLİ GAZETE SAYFA TASARIMINDA, GRAFİK TASARIMIN ÖNEMİ Özlem KIZIL Danışman: Yrd. Doç. Dr. Engin UĞUR Yüksek Lisans Tezi, Grafik Tasarım Ana Sanat Dalı Temmuz 2013 ? 100 sayfa Her gün insanların satın alma isteği duyacağı gazeteyi sunmak hem gazetecilik yönünden hem matbaacılık yönünden çok özverili bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ne kadar gazetecilik ve matbaacılık açısından çok ileri teknolojiler kullanılıyor olsa da insan emeği yoğun bir çalışma olmazsa olmaz gerçeğidir. Gazetenin alıcının satın alma tercihin de sunum şekli de büyük önem taşımaktadır. Gazetenin ister kapak sayfaları olsun isterse iç sayfa tasarımları haber ve her türlü bilginin rahat görülebildiği ve okunabildiği koşulu birinci öncelikte tasarlanmaktadır. Fakat zamanla yarışın ve farklı görsel kimlikte sunabilmenin verdiği nedenlerden dolayı ideal ilkelerin dışına çıkılarak göze ve algıya çok uygun olmayan tasarımlarda ortaya konulabilmektedir. Tezimde ülkemizdeki ulusal gazetelerin kapak tasarımlarının ideal açıdan teknik ve sanatsal kriterlere göre değerlendirmesini yapmaya ve bu değerlendirmeyi yapmak için grafik tasarımın teknik bilgilerini ortaya koymaya çalıştım. Bugüne kadar gazete tasarımında kullanılan teknolojileri ve tasarım sonuçlarına yer verdim. Yer verdiğim bilgiler doğrultusunda değerlendirmemi yapmaya çalıştım. Anahtar Kelimeler : Gazete, etkili tasarım, görsel kimlik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPORTANCE OF GRAPIC DESING IN EFFECTIVE NEWSPAPER PAGE Özlem KIZIL Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Engin UĞUR Master?s Thesis , Main Arts Department of Graphic Design July 2013 ? 100 pages Published a newspaper everyday which exist eagerness to buy on people is that result of dedicated efforts either nesprinting or typography. Even if the advenced technology is used for typography, publicism; the human effort is sine qua non of this. Desing of the newspaper is so important to be given prefence by buyer. First of all, the newspaper is desinged t oto see clearly all griff on either cover pages or inner pages of newspaper. However, cause of racing and monitör different visiual type desings, some newspapers can be far away from ideal principle and can not content visiual meterial. I try to display in my thesis, i evulate in terms of ideal technical and artistic values the cover pages of national newspapers and i try to importance of technical information of graphic desing to maket his evulation. I explain the Technologies and result of desing which are using newspaper desing. I want to evulate in light of those knowledgements.