Kıbrıs Türklerinin millî mücadelesinin Özker Yaşın'ın romanlarına yansıması
Implication the independence war of the Turkish Cypriots in Özker Yaşın's novels
  1. Tez No: 358225
  2. Yazar: MERVE BÜYÜKADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özker Yaşın, Kıbrıs, Kıbrıs Tarihi, Kıbrıs Türkleri, Millî Mücadele, Özker Yaşın, Cyprus, Cyprus history, Turkish Cypriots, Independence war
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmamızda, Özker Yaşın'ın Bütün Kapılar Kapandı, Kıbrıs'ta Vuruşanlar (Mücahidin Romanı), Kıbrıslı Kâzım ve Girne'den Yol Bağladık romanlarını, Kıbrıs'ta yaşanan tarihî olaylarla, karşılaştırarak inceledik. Yazarın, romanlarında geçen olayları kurgulayarak vermesiyle beraber, romandaki kahramanları, olayları, olayların geçtiği mekânları gerçeğe yakın olarak, hatta bazı bölümlerinde gerçeğin kendisi olarak romanına aktardığını tespit ettik. Yazarın yazmış olduğu dört romanından ilki olan, Bütün Kapılar Kapandı romanında, tarihî olaylar anlatılmamıştır. Bu romanda, okul yıllarında okuduğu bir romandaki karaktere âşık olan ve onunla ilgili hayaller kuran kahramanın hayatından, bir kesit sunulmuştur. Kıbrıs'ta Vuruşanlar romanında (Mücahidin Romanı), 1963 ve 1964 yıllarında, Kıbrıs'ta yaşanan kanlı olaylar ve Kıbrıs Türklerinin Millî Mücadelesi, detaylarıyla anlatılmıştır. Girne'den Yol Bağladık romanında, Kıbrıs'ta Rum saldırılarının gerçekleşmesinden sonra, evlerini terk etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklerin göç hikâyesi ile Millî Mücadeleden bağımsızlığa giden yol anlatılmıştır. Kıbrıslı Kâzım'da ise milletvekilliği seçimlerini kaybetmiş kahramanının hayal kırıklıklarına, kahramanının, döneme yönelik eleştirilerine ve birkaç yerinde de Kıbrıs Türklerinin direniş günlerine değinilmiştir. Yazar, genel olarak, tarihî olayları ve kahramanları, kendisinin oluşturduğu kurmacayla ve kahramanlarla bütünleştirmeye çalışmıştır. Bunu yaparken de kendi duygu ve düşüncelerini eserine yansıtmıştır.
Özet (Çeviri)
This present study aims to make a comparative analysis of Özker Yaşın's novels Bütün Kapılar Kapandı, Kıbrıs'ta Vuruşanlar (Mücahidin Romanı), Kıbrıslı Kâzım and Girne'den Yol Bağladık in light of the historic events in Cyprus. Although the author creates fictional stories, our study revealed that the characters, story line and the setting in his novels are partially based on real life, and even in some parts he narrates them as is. Historical events does not included in Bütün Kapılar Kapandı which is the first novel of author's four novels. It depicts a section of its main character's life that falls in love with the protagonist of a novel he reads. Kıbrıs'ta Vuruşanlar (Mücahidin Romanı) narrates the murderous events experienced in Cyprus and the independence war of the Turkish Cypriots in 1963-1964 in detail. Girne'den Yol Bağladık tells us the immigration and asylum story of the Turkish Cypriots who had to leave their homes after the Greeks' attacks and their route from the war of independence to independence. And finally, Kıbrıslı Kâzım depicts the frustrations of its main character who is not elected at the parliamentary elections and his criticisms about the period as well as the resistance days of the Turkish Cypriots in some chapters. In both novels, the auther tries to integrate the historical events and the characters with the fictional world and characters he creates, and also reflects his thoughts and emotions to his novel.