Öğretmen-veli işbirliği ile ilkokul öğrencilerinin sınıf içindeki istenmeyen davranışları arasındaki ilişki
Relationship between teacher-parent cooperation and primary school students' undesirable behaviors in the classroom
- Tez No: 358338
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMİRALİ YAŞAR ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İstenmeyen Davranış, Öğretmen-Veli İşbirliği, Okul-Veli İşbirliği, Undesirable Behavior, Teacher-Parent Cooperation, School-Parent Cooperation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET ÖĞRETMEN-VELİ İŞBİRLİĞİ İLE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN SINIF İÇİNDEKİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÇAYAK, Semih Yüksek Lisans, Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Demirali Yaşar Ergin Haziran 2013, XV + 120 sayfa İstenmeyen öğrenci davranışları öğretmenleri ve okul yöneticilerini en çok uğraştıran sorunların başında gelmektedir. Öğretmenler böyle sorunları çözmede bir takım yöntemler kullanmaktadır. İstenmeyen öğrenci davranışları karşısında öğretmenin veli ile işbirliği yaparak birlikte hareket etmesi bu yöntemlerden biridir. Bu araştırmanın amacı da; öğretmen-veli işbirliğinin ilkokul öğrencilerinin sınıf içindeki istenmeyen davranışları arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. İlişkisel tarama yöntemi kullanılan nicel araştırmanın hedef evrenini 2012?2013 eğitim?öğretim yılında İstanbul ili, Zeytinburnu ilçesindeki ilkokullar oluşturmaktadır. Random seçilen 5 ilkokuldan, toplam 400 veliye anket ve ölçekler uygulanmıştır. Olgubilim deseninde yapılan nitel araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde ?amaçlı örnekleme? yöntemlerinden ?maksimum çeşitlilik örneklemesi?nden yararlanılmıştır. Çalışma grubu, 2012?2013 eğitim?öğretim yılında İstanbul ili, Zeytinburnu ilçesindeki değişik ilkokullarda görev yapan farklı cinsiyetlerden 13 sınıf öğretmeni, 7 okul yöneticisi ve 9 öğrenci velisi olmak üzere toplam 29 kişiden oluşmaktadır. Nicel araştırmanın verileri; velilerin kişisel özelliklerini belirlemek için dokuz sorudan oluşan bir kişisel bilgi formu, Ergen (2008) tarafından geliştirilen ?Veli-Okul İletişimi Tutum Ölçeği? ile ?Sınıfiçi İstenmeyen Öğrenci Davranışlarını Önlemede Veli-Öğretmen İletişimi Tutum Ölçeği? kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, pearson korelasyon katsayısı, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve LSD istatistik teknikleri kullanılmıştır. Analizlerin sınanmasında anlamlılık düzeyi ?= .05 olarak kabul edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS-17 paket programında çözümlenmiştir. Nitel araştırmanın verileri, katılımcılarla yapılan görüşmelerde araştırmacı tarafından hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formundaki açık uçlu soruların katılımcılara sorulmasıyla elde edilmiştir. Araştırmadaki bulgulara göre şu sonuçlar elde edilmiştir: 1) Veli-okul iletişimi tutumu ile istenmeyen öğrenci davranışlarını önlemede veli-öğretmen iletişimi tutumları arasında pozitif bir ilişki vardır. 2) Veli-okul iletişimi tutumları velilerin; öğrenim durumlarına, evlerinde çalışan kişi sayısına, yaşlarına, mesleklerine, çocuklarının cinsiyetine, çocuklarının okuduğu sınıfa ve öğretmenlerinin cinsiyetlerine göre farklılık göstermemektedir. 3) Sınıfiçi istenmeyen öğrenci davranışlarını önlemede veli-öğretmen iletişimi tutumları velilerin cinsiyetlerine ve mesleklerine göre farklılık göstermemektedir. 4) Veli-okul iletişimi tutumları velilerin cinsiyetlerine ve sahip olduğu çocuk sayısına göre farklılık göstermektedir. 5) Sınıfiçi istenmeyen öğrenci davranışlarını önlemede veli-öğretmen iletişimi tutumları velilerin yaşlarına, öğrenim durumlarına, evlerinde çalışan kişi sayısına, sahip oldukları çocuk sayısına ve çocuklarının okuduğu sınıfa göre farklılık göstermektedir. 6) Küfür etme, kavga etme, temizlik kurallarına uymama, derste konu dışındaki şeylerle ilgili konuşma, saygısızlık, yalan söyleme ve geç kalma öğretmenler ve yöneticiler tarafından en çok karşılaşılan istenmeyen öğrenci davranışları olarak belirtilmiştir. 7) Öğretmen ve yöneticiler, istenmeyen öğrenci davranışlarının nedenlerini; karakter, özenme, kendini yeterince ifade edememe, aile, arkadaş çevresi ve sosyal-kültürel etkinliklerin eksikliği olarak belirtmiştir. 8) Öğretmenler, yöneticiler ve veliler istenmeyen öğrenci davranışlarını önlemede öğretmen-veli işbirliğinin etkili olduğunu düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN TEACHER-PARENT COOPERATION AND PRIMARY SCHOOL STUDENTS' UNDESIRABLE BEHAVIORS IN THE CLASSROOM ÇAYAK, Semih Master?s Programme, Department of Educational Administration, Supervision, Planning and Economics Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Demirali Yaşar Ergin June 2013, XV + 120 pages Undesirable student behaviors are the most challenging problems of teachers and school administrators. Teachers are using some methods to solve these problems. Teacher-parent cooparetion is one method that helps teachers reduce undesirable student behavior. The purpose of this study is to determine the relationship between teacher-parent cooperation and primary school students' undesirable behaviors in the classroom. In research, both quantative and qualitative methods were used. The target population of the study in which relational scanning method is used includes the primary schools in Zeytinburnu county of İstanbul province in 2012?2013 academic year. 400 parents who were selected randomly from 5 schools were surveyed. The qualitative research was designed as phenomenological pattern, and maximum variation sampling method was used. The study group consisted of the 13 primary school teachers, 7 school administartors and 9 parents from different primary schools and genders in Zeytinburnu county of İstanbul province in 2012?2013 academic year. The data of quantitative study were obtained by using a personal information form including nine questions in order to determine the personal characteristics of the parents, ?Parent-School Communication Attitude Scale? and ?Parent-Teacher Communication Attitude Scale to Prevent Students? Undesirable Behaviors in the Classroom? were developed by Ergen (2008). In the statistical analysis of the data, frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation, pearson correlation coefficient, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and LSD statistical techniques were used. The significance level was regarded as ?= .05 in the test of analysis. The data obtained were analyzed through the SPSS-17 programme. Data of qualitative research were collected by semi-structured interview forms which was prepared by the researcher. The following results have been found at the end of the study: 1) Teacher-parent communication and primary school students? undesirable behaviors in the classroom have positive relationship. 2) Parents? parent-school communication attitudes do not differ according to the educational status, the number of people working at their home, ages, jobs, gender of children, children?s class and their chilren?s teachers gender. 3) Parent-teacher communication attitude to prevent students? undesirable behaviors in the classroom do not differ according to parents? gender and jobs. 4) Parents? parent-school communication attitudes differ according to parents? gender and their number of children. 5) Parent-teacher communication attitude to prevent students? undesirable behaviors in the classroom differ according to parents? ages, educational status, the number of people working at their home, the number of their children and children?s class. 6) Using swearwords, fighting, non-compliance with the rules of hygiene, speaking about another topics in the lesson, disrespect, telling lies and being late to lessons were defined the most undesirable student behaviors by teachers and school administrator. 7) Teachers and school administrators thought that character, emulating, inability to express himself adequately, family, friends and lack of socio-cultural activities were the cause of undesirable student behaviors. 8) Teachers, school administrators and parents thought that teacher-parent cooperation is effective on preventig undesirable student behaviors.