Döneminin şairlerinin kaleminden II. Abdülhamid medhiyeleri
Praises to II. Abdülhamid from pen of period's poets
- Tez No: 358358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECİP FAZIL DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamid, Klasik Türk şiiri, medhiye, şiir, II. Abdülhamid, Classical Turkish Poetry, Laud, Poetry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 584
Özet
II. Abdülhamid hiç şüphesiz üzerinde en çok tartışılan ve üzerine en fazla şeyler yazılıp söylenen Osmanlı padişahlarının başında gelmektedir. Fakat gerek saltanat yıllarında gerekse müteakip yıllarda şahsiyeti ve saltanatı hakkında daha çok olumsuz yazılar kaleme alınmıştır. Vefatından sonra birçok tarihi belgenin gün yüzüne çıkmasıyla bu olumsuz tavırlar bir nebze de olsa azalmıştır. II. Abdülhamid'i savunan ve onun aksettirildiği gibi baskıcı, diktatör olmadığı yönündeki kapsamlı ve önemli ilk eseri ortaya koyan ise Necip Fazıl Kısakürek olmuştur. Günümüzde dahi üzerinde birçok tartışmanın yapıldığı II. Abdülhamid'in kendi döneminde çok ağır eleştirilere maruz kaldığı defaatle anlatılmış, yazılmış ise de kendi döneminin şairlerinin bu önemli sultana yazdığı medhiyelerin konu edildiği bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Tarihi ve edebi alandaki bu boşluğu doldurmak ve II. Abdülhamid ve dönemini daha iyi anlamak, anlatmak gayesiyle; Sultan Hamîd devrini az ya da çok idrak etmiş ve bir eser vücuda getirmiş şahsiyetlerin eserleri taranacak ve Abdülhamid'in müstebitliği veya aksi yönündeki bazı gerçekler ortaya çıkarılacaktır. Ayrıca artık son günlerini yaşayan Klasik Türk şiirinin bu son medhiyelerinin incelenmesi ile Klasik şiirindeki medhiye türünün başlangıçtan sonuna kadar geçirdiği değişimler incelenebilecektir. Abdülhamid'e yazılan medhiyeleri içeren Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bazı müstakil eserlerin transkribe edilmesi ile de Türkiye Türkçesine incelenebilecek yeni ürünler kazandırılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
II. Abdülhamid is the most discussed and about most things written and said in the Ottoman sultans. But both during the reign and reign in subsequent years, his personality and about of reign many negative articles have been written. After the death, this negative attitude has some decreased with many historic document to see the face of day. Necip Fazıl Kısakürek has revealed first comrehensive and important vestige who don't oppressive and dictator of II. Abdülhamid. Even today a lot of discussion was made on the II. Abdülhamid and his period exposure to very severe criticism has been written and discussed. But, by the poet of his time wasn't write laud about him. This study, to fill this gap in the field of history and literary and Sultan Hamîd to better understand and explain has written. For this purpose, vestige written about Sultan Hamîd will investigate and this study will reveal some facts on the contrary of Abdülhamid. Besides, kind of laud in classical poetry able to examine the transformation from start to finish with examine of last laud in classical poetry. New products will be acquire the Turkey Turkish with trancript of some vestige was written with Otoman Turkish about Abdülhamid.