Nakşibendî Mehmed Murad Dîvânı (inceleme-metin)
The Court of Mehmed Murad Naqshbandi(examination-text)
  1. Tez No: 358359
  2. Yazar: EROL ÇAMYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET KUZUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Mehmed Murad Nakşibendî, Molla Murad Dîvânı, Mutasavvıf Şahsiyetler ve Şairler, Sheikh Mehmed Murad Naqshbandi, Mullah Murad's Court, Sufi Personalities and Poets
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Nakşibendî Mehmed Murâd Dîvânı (İnceleme-Metin) Şeyh Mehmed Murad Nakşibendî (1788-1848) yılları arasında İstanbul'da yaşamış, Nakşibendî bir şair ve şeyhtir. Aynı zamanda 19. yüzyılda Osmanlı tasavvufunun önde gelen mutasavvıflarından birisidir. Döneminde Nakşibendî ve Mevlevî yakınlaşmasına katkıda bulunmuş, dergâhının yanına bir Dârü'l-Mesnevî yaptırmıştır. İyi bir Mesnevîhân olarak da bilinmektedir. Birçok esere şerh yazan Mehmed Murad'ın bir de Türkçe Divan'ı vardır. Divan'ında başta Nakşibendî büyüklerine ve diğer tarikat, tasavvuf büyüklerine yazdığı medhiyeler yer almaktadır. Medhiyelerde mutasavvıflardan övgü ile söz ederken, onların hayatları ve menkıbeleri ile de bilgi vermeye çalışmıştır. Çalışmamızda Mehmed Murad'ın hayatı, eserleri, tasavvufî düşüncesi ve döneminde tarîkat ilişkileri genel çerçevede belirtildikten sonra Divan'ı transkribe edilmiştir. İnceleme kısmında da mutasavvıflara yazılan medhiyeler ve mutasavvıfların hayatları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Court of Mehmed Murad Naqshbandi(examination-text) Sheikh Mehmed Murad Naqshbandi who lived between 1788-1848, sufi a pet and shaykh. Also, 19. Century the Ottoman sufi is one of the leading. Naqshbandi and Mevlevi have contributed to the rapprochement period, dargah was built beside a Darü'l-Mesnevi. He is also konown as a good Mesnevihan. Mehmed Murad written commentary on many Works, he's mystical at the same time there is a Turkish Court. Naqshbandi sect primarily on the court and other large, mysticism wrote to major shops are located praise. In praise of write up mysticism while while also providing information about their lives and has worked with the legends. Our thesis Mehmed Murad's life, Works, mysticism and religious sect period stated in the general framework of relations after the transcript was the Court.