Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında adil yargılanma hakkı
- Tez No: 358432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA ERKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, The Right to Fair Trial, European Convention of Human Rights, European Court of Human Rights
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Adil Yarglanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde düzenlenmiş, Türk Hukuku'nda anayasal güvenceye sahip, hak arama özgürlüğü ile iç içe geçmiş bir kavramdır. Bu tezin konusu“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Bağlamında Adil Yargılanma Hakkı”dır. Ceza hukuku, medeni hukuk ve kimi zamanda idare hukukunda uygulanılabilen, vazgeçilmez ve dokunulmaz bir hak olan ve pek çok unsuru içinde barındıran adil yargılanma hakkı, yargılama sürecini ve kimi zamanda yargılama öncesi kısmı içine alan geniş kapsamlı bir haktır. Bu çalışmamızda adil yargılanma hakkı, üç bölüm halinde, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin gerek Türkiye gerekse diğer taraf devletler hakkında verdiği önemli kararları irdelenerek ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Amacımız, kavrama ve Sözleşme'ye olan yabancılığın giderilmesini, iç hukuk mevzuatımınız ve uygulamalarımızın uluslararası düzeyde bir standarta sahip olmasını ve mahkemenin vermiş olduğu kararlarla sözleşmeyi ve hakkı yorumlayış tarzının ortaya konulmasını sağlamaktır. Zira hak ihlali nedeniyle başvurulduğunda, şikayet değerlendirilmekte, Sözleşmenin 6. maddesi yorumlanmakta, taraf devlet mahkum edilmekte ve gerektiğinde taraf devlet aleyhine makul bir tazminata hükmedilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Right to Fair Trial which has constitutional guarantee in Turkish Law and which is engaged with the right to legal remedies is a term that is situated in the Article 6 of the European Convention of Human Rights.“Right to Fair Trial in terms of European Convention of Human Rights”is the subject of this thesis. Being sacrosant and indispensible, right to fair trial is a comprehensive right that is applied to lawsuits, criminal actions, and sometimes administrative law during the trial period as well as trial period. In this study, right to fair trial is analyzed in three chapters beside the important decisions given by European Commission of Human Rights and European Court of Human Rights about Turkey and the other states which recognize the rules of this convention. It is aimed to provide familiarity to the term and Convention, standartization of domestic legislation and practices and to reveal the interpretative style of the convention and right with the court desicions. In the case of an application related with the violiation of the right, complaint is evaluated, article 6 of the Convention is interpreted, the states which recognize the rules of this convention are sentenced, and if neccessary the states are subjected to pay reasonable compensation.