Kriz yönetimi ve hermeneutik
Crisis management and hermeneutics
  1. Tez No: 358433
  2. Yazar: ERKAM TEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kriz Yönetimi, Hermeneutik, Algı, Yorum, Public Relations, Crisis Management, Hermeneutic, Perception, Review
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Global kapitalizmin her geçen gün yaygınlaşarak yapısallaştığı ve dünyanın büyük bölümüne egemen olduğu çağımızda, kurum kültürünün temeline insanın oturtulması ve her türlü pragmadan, çıkarımdan arındırılarak insan odaklı davranılması kaçınılmaz bir olgu haline gelmektedir. Kurumlar halkla ilişkiler stratejileri ve stratejik iletişim planlarıyla iş ve iletişim hedeflerine ulaşma yolunda insanı nesne olmanın dışına çıkartarak özne haline dönüştürmektedir. İnsana ve hedef kitlelerine hak ettiği değeri vermeyen, insan odaklı davranmayan, kurum kültünü ekonomik çıkarımlar üzerine oturtan kurumlar piyasa ekonomisi içerisinde zamanla yok olmakta ya da yok olmaya yüz tutmaktadır. İş ve iletişim hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen birçok şirket ve kurum ise önceden algılanamayan ya da algılandığı halde müdahale edilemeyen krizlerle sarsılıp güvenirliğini, imaj ve marka değerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Kurum bazında çıkan krizler, kurumun etkinlik ve organizasyon alanına bağlıyken, proaktif ve reaktif stratejilerin yürütülmesi, krizin avantaja dönüştürülmesi ya da kısa sürede önüne geçilmesinin yanı sıra, kriz esnasında ya da krizden önce hesaplanan algının yönlendirilmesi oldukça önemlidir. Kriz yönetimi dâhilinde yapılan basın açıklamalarının, basın toplantılarının, sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaların vb. krizi avantaja çevirmenin aksine kriz sürecini uzattığı ve etkisini arttırdığı birçok kriz süreci gözlemlemek mümkündür. Tezin ana konusu kriz yönetimi sürecinin iyi planlanamamasının ve iyi yürütülememesinin temelinde yatan büyük gerçekliklerden birinin yanlış kurgulanmış iletişim stratejileri olduğu ve bununla birlikte ortaya çıkan entropinin ve yanlış algının nedeninin hermeneutik problemler olduğu varsayımıdır. Anlatılmak istenen“gerçek”ve verilmek istenen mesajla birlikte, algılanan gerçek ve alınan mesaj arasındaki temel farklılık; kolektif paradigmanın ve algının dönüşmesinde, krizin büyümesinde ve yaygınlaşarak yapısallaşmasındaki en temel etki ve dinamik olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha henüz kriz başlangıç sürecinde iken yapılan basın açıklamaları, basın toplantıları vb. uygulamalarda yanlış kurgulanan cümleler, objeler vb. unsurlar temel hermeneutik problemlerin doğmasına ve algının yönetilememesine neden olmakta ve krizi önü alınamayan bir süreç haline dönüştürmektedir. Sonuç olarak hermeneutik algı, birçok krizin temelinde bulunan, arzu edilmeyen bir şekilde anlamlandırmaya bağlı olarak gelişip büyüyen krizin yarattığı etkinin temel sebeplerinden birisi ve en önemlisi olarak açıklanabilir. Bu nedenle tezin ilk bölümde kriz yönetimi olgusuna değinilmiş, ikinci bölümde hermeneutik kavramı üzerinde durulmuş ve üçüncü bölümde hermeneutik ve kriz yönetimi olgusu yaşanmış örnekler ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has become an inevitable act to take human beings as the center of institutional cult and behave human oriented putting all the inferences and pragmatism aside in our age during which global capitalism became dominant the large part of the world getting more common and structuralized every day. Establishments transformed human beings into a subject to reach their working and communication goals with public relations strategies and strategic communication plans removing them as objects. Establishments that do not give the value human beings deserve and do not behave human oriented and place the establishment cult on the economic inferences got lost in market economy in time or they are on the brink of extinction. Many companies and institutions that proceed with firm steps face the danger of losing their credibility, image and brand value because of crises that are not interfered although they are perceived or not perceived at all beforehand. It is highly important to lead the perception calculated before or during the crises along with conducting proactive or reactive strategies, turning the crisis into an opportunity and preventing it in a short time period while the crises emerged on the basis of the institutions are connected to domain and organizational area of the institutions. It is possible to observe crisis periods during which public statements, press conferences and statements that are made on the social media make the crises period longer and increase its effects instead of turning it into an opportunity throughout the management of the crisis. The main idea of the thesis is the assumption that one of the biggest realities as an underlying reason of not planning and conducting the crisis management in a better way is the wrongly fictionalized communication strategy and the reason behind the entropy and misperception coming as a result of it is the hermeneutic problems. The main difference between what is presented and what is perceived as reality and a message seems to be the basic effect and a dynamic that plays a role on the transformation of the collective paradigm, growing of the crisis and becoming a more common and structuralized concept. Sentences or objects that are wrongly made in the public statements and press conferences at the very beginning of the crisis management period cause hermeneutic problems and prevent the perception leading so that it transforms the crisis into an inevitable process. Hermeneutic perception can be explained as the most important and basic reason of the effects that the crisis creates which can be found on the basis of many crises and undesirably grows based on the meaning attached. For this reason; in the first section of the thesis the crisis management fact is mentioned, in the second section hermeneutic is focused and in the third section both hermeneutic and crisis management are evaluated by real life examples.