İlkokul/ortaokul müdürlerinin okul yönetiminde karşılaştıkları yönetsel sorunlar: Araklı örneği
Specifying the managerial problems of primary/ secondary school managers: Araklı sample
- Tez No: 358480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, okul yönetimi, School manager, school management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İLKOKUL/ORTAOKUL MÜDÜRLERİNİN OKUL YÖNETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI YÖNETSEL SORUNLARIN BELİRLENMESİ : ARAKLI ÖRNEĞİ Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin karşılaştıkları yönetimsel sorunları belirlemek, bu çalışmadan elde edilen bulgu ve sonuçlardan yola çıkarak, okul yönetiminde karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri geliştirmektir. Okulun, işleyiş sürecinde küçük ya da büyük birtakım sorunlarla karşı karşıya kalması olasıdır. Bu sorunlar çözülmeden, okulun amaçlarını planlanan seviyede gerçekleştirmesi mümkün değildir. Bu nedenle yapılan bu araştırma, okul müdürlerinin okul yönetiminde karşılaştıkları yönetimsel sorunlarla ilgilidir. Araştırmanın çalışma grubunu, Trabzon ili Araklı ilçesinde görev yapmakta olan 10 okul müdürü oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak; okul yöneticilerinin okul yönetiminde karşılaştığı sorunları içeren açık uçlu 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu, konu alanı uzmanın görüşleri alınarak hazırlanmıştır. Elde edilen veriler, okul yöneticilerinin yarı yapılandırılmış görüşme formunun ilgili kısımlardaki sorulara verdikleri cevaplar doğrultusunda toplanmıştır. Buna bağlı olarak okul yönetiminde; okul yöneticilerinin karşılaştıkları sorunlar belirlenmiş ve çözümlemeleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar okul müdürlerinin yönetim işlevlerinde, oldukça çok sayıda sorunla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. En çok sorun, eğitim hizmetleri, personel hizmetleri ve okul işletmesi alanlarında ifade edilmiştir. Personel hizmetlerindeki sorunların mevzuat ve üst makamlarla ilgili olduğu, okul işletmesindeki sorunların ise daha çok maddi yetersizliklerle ilgili olduğu belirtilmiştir. Eğitim hizmetlerindeki işlevler ise diğer tüm alanlardaki sorunlardan daha fazla etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
SPECIFYING THE MANAGERIAL PROBLEMS OF PRIMARY/ SECONDARY SCHOOL MANAGERS: ARAKLI SAMPLE The purpose of this study is to specify the managerial problems which the directors encounter that hold office at primary education schools and to offer a solution for these problems based upon the findings of this study. On the process of the school operation, it is possible to encounter both major and minor problems. It is not possible to go through with the purpose of the school unless these problems are solved. Hence this study is about the managerial problems that the school directors encounter. The research group is consisted of 10 school managers that hold office in Araklı, Trabzon. In this research a semi-structured observation tool, consisted 5 open-ended questions which contains the managing problems of school managers, is used. The observation form is prepared by taking the subject area expert's opinions. The obtained data are collected in accordance with the answers of the school managers to the semi-structured observation form's related sections. Accordingly, the problems that the school managers encounter are specified and sorted out. The conclusion which acquired from this research puts forward that the school managers come across with many problems. Most issues are stated on the area of training services, personnel services and school managements. It is indicated that the problems of personnel service are about legislation and higher authority whereas the problems of school management are mostly about financial incompatibility. Training service functions are affected further than the all other areas.