Rotasyona uğrayan okul yöneticilerinde iş doyumu ve tükenmişlik (Kayseri ili örneği)
Job satısfactıon and burnout at the school admınısters subjected to rotatıon(Kayseri sample)
- Tez No: 358497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, iş doyumu, rotasyon, yönetici, Burnout, job satisfaction, rotation, administrator
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma rotasyona uğramış okul yöneticilerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından farklılaşmasını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Tarama modelinde olan bu çalışmanın evrenini, Kayseri il sınırları içerisinde yer alan okullarda görev yapan ve rotasyona uğramış olan 429 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırma evreni içinden örnekleme alınacak okul yöneticileri basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Ölçeklere ilişkin hatalı ve eksik yanıtlama verileri uygulamadan çıkarıldıktan sonra 249 okul yöneticisinden alınan veriler analiz edilmiştir. Araştırma verilerini toplamak için okul yöneticilerine Kişisel Bilgi Formu verilmiş bunun yanı sıra Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Minnesota İş Doyum Ölçeği (MSQ) uygulanmıştır. Araştırmada manidarlık düzeyi ,05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin yaşa göre anlamlı olarak farklılaştığı ancak çalışılan okulun yeri, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, mesleki kıdem ve okul türüne göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. İş doyumu açısından ise okul yöneticilerinin iş doyumu düzeylerinin yaşa göre farklılaştığı ancak çalışılan okulun yeri, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, mesleki kıdem ve okul türüne göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to find out the variation of job satisfaction and exhaustion level of school administers subjected to rotation interms of various variables. This is a survey type study and 429 school administors working at the schools in Kayseri city borders and who were subjected to rotation constituted the population. Sample group was determined by using the simple random sampling method. After eliminating the data which was mismarked and missing, data acquired from 249 school administrator was analysed. To collect data, personal information form was given to school administrators, As well Maslach Exhaustion Scale and Minesota Job satisfaction Scale (MSQ) were applied. In this research the significance level was considered as ,05. At the end of the study it was under stood that job exhaustion level of the school administors varied meoningfully according to age but didn't vary according to place of the school, gender,, marital state, educational level, work experience and type of school. But in terms of Job satisfaction, it was come through that the job satisfaction level of the school administration varied according to age but didn't varry according to place of the school, marital statüs, gender, educational level, work experience and type of school.