Nebe-Nas sûreleri arasında asım ile diğer kıraat imamlarının okuyuş farklılıkları
The difference of recite betwenn asim and other i̇mams from Naba surah to Nass surah
- Tez No: 358540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: kıraat, yedi harf, Asım, Kıraat-ı Aşere, usûl, Qur'an Recitation, seven letters, Asim, Ashara-i-Qur'an Recitation, method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kıraatin tarifi, konusu, faydası ve gayesi, kıraat ilminin tarihi süreci, yedi harf meselesi, kıraatlerin günümüzdeki durumunu, kıraat çeşitleri, kıraat ilmindeki tarikler hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Kıraat-ı Aşere imamlarının hayatı, ilmi şahsiyetleri, hocaları ve talebeleri, tarikleri ve isnadları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Asım kıraatinin usûlü ve genel kaideleri tek tek ele alınmış ve çalışmamızda kıraatle ilgili geçen ıstılahlar hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ise tezimizin asıl konusu olan ve günümüzde en yaygın kıraat olan Âsım kıraati ile diğer kıraat imamlarının Nebe ile Nas sûreleri arasındaki kıraat ve lafız ihtilafları, sûre adı ve ayet numaraları verilmek sûretiyle gösterilmiştir. Çalışma sonuç ve kaynakça ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This work consists of an introduction and three parts. Introduction section recitation recipe, topic, usefulness and purpose, reading the historical process of science, a matter of seven letters, reading the current status, qira'a varieties, qira'a scientific tariqs. The life of the Imams of the first chapter of Qur'an Recitation-i-Ashara, scientific personalities, teachers, and his students, tariqs and focused on the allegation. Asim and the general principles of procedure of the second part, individually addressed qira'a and the key expressions are given information about the study on with qira'a. In the third chapter, which is currently the most common Asim recitation of Qur'an Recitation by Nebe Nas imams and other qira'as qira'a and vocable disputes between the times, name and verse numbers are given time period shown. The study ends with the conclusion and bibliography.