XVI. yüzyıl Karadeniz sahil sancaklarında konar-göçerler
The nomads in Black Sea coast sancaks in the XVIth century
  1. Tez No: 358568
  2. Yazar: TUĞÇE ERİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Kastamonu, Canik, Trabzon, Black Sea, Nomads, Kastamonu, Canik, Trabzon
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, XVI. yüzyılda Karadeniz sahil Sancakları olan Kastamonu, Canik ve Trabzon Sancaklarında bulunan konar-göçer teşekküller tespit edilerek nüfus durumları, vergileri, sancaklardaki dağılımı ve yerleşik yaşama geçiş süreçleri incelenmiştir. Çalışmanın alanı XVI. yüzyıl ile sınırlandırılmış ancak bazı konar-göçer cemaatlerin devamlılığını takip edebilmek için bazen bu sınırın dışına çıkılmıştır. Çalışmanın ana kaynağını Osmanlı Devleti'nde toprağın mülkiyet ve tasarruf hukukunun belirlenmesi ve bölgelerdeki gelir kaynaklarının tespiti amacıyla tutulan tahrir defterleri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine nomad groups' populations, taxes, distributions and sedentarization processes in the Black Sea Coast Sancaks/Sanjaks (sub-province) which consist of Kastamonu, Canik, and Trabzon in the XVIth century. The sample of the study was limited with the XVIth century; however, sometimes the scope of the study was extended in order to follow the progression of some nomad tribes. The main source of the research constituted Tax Registers, which were recorded to determine the law of land ownership and use; and to investigate the sources of income in regions in the Ottoman Empire.