İç borç yönetiminde piyasa yapıcılığı sisteminin Türkiye açısından değerlendirilmesi
The evaluation of primary dealer system in management of domestic borrowing in terms of Turkey
- Tez No: 358579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ÇAŞKURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Piyasa yapıcılığı sistemi, Devlet iç borçlanma senetleri, Kamu borç yönetimi, Birincil ve ikincil piyasalar, Pirmary dealer system, Government bond markets, Debt management, Primary and secondary market
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Piyasa yapıcılığı sistemi, borç yöneticileri ve aracı kurumların anlaşmaları neticesinde birtakım yükümlülükleri yerine getirmeleri karşılığında kendilerine belirli hakların tanınması sonucu oluşturulan sistemdir. Bu sistem devlet iç borçlanma senetleri piyasalarının gelişimine destek vermesi amacıyla oluşturulmuştur. Piyasa yapıcılar, borç yöneticileri tarafından bir takım kriterlere göre seçilirler. Piyasa yapıcı seçilen bu aracılara piyasa yapıcısı unvanı verilmektedir. Bu unvana sahip olmak prestij sağlamaktadır. Ancak bu unvanı kullanan piyasa yapıcıların bir takım yükümlükleri vardır. Bu yükümlülükler, devlet iç borçlanma senetleri ihalelerine maksimum katılımı sağlamak ve ikincil piyasaya ilişkin ise devlet iç borçlanma senetleri piyasası likiditesinin arttırmak ve borçlanma maliyetlerini azaltmaktır. Bu çalışmada piyasa yapıcılığı sistemi ve Türkiye açısından etkinliği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Primary deal system is a system in which primary dealers are entitled with certain rights on condition that they fulfill some obligations as result of their agreements with debt directors and intermediary firms. Primary dealers are chosen according to certain criteria by debt directors.These intermediaries which are chosen primary dealer are entitled as“primary dealers”. This title ensures prestige.However, primary dealers have so many obligations such as ensuring maximum participation in tenders of government debt securities , increasing the liquidity of government debt securities market related to secondary markets and decreasing borrowing cost. This paper examines primary deal system and its effiency in terms of Turkey.