Yabancıların Türkiye'de çalışma hakları
Right to work of foreigners in Turkey
- Tez No: 358607
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancılar Hukuku, Çalışma Hakkı, Yabancıların Çalışma İzinleri, Çalışma Vizesi, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Foreigners Law, Right to work, Work Permits for Foreigners, Working visa
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Devletler Özel Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Çalışmamızın konusunun, yabancıların çalışma hakkına ilişkin olması nedeniyle, çalışmamızda öncelikle yabancı kavramı ve yabancılara hak tanıma konusunda kabul edilen sistemler incelenmiştir.Ayrıca çalışmamızda, çalışma hakkının niteliğinin tespiti amacıyla yabancıların çalışma haklarına ilişkin milletlerarası düzenlemeler ve çalışma hakkına ilişkin Anayasa'da yer alan düzenlemelere de yer verilmiştir. Çalışma hakkı, Anayasada temel bir hak olarak yer almıştır. Bu hak bakımından eşitlik esası kabul edilmiş ve bu hak herkese tanınmıştır. Ayrıca, Anayasa'nın 16. maddesine göre temel hak ve özgürlükler, yabancılar için yalnızca milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve bu Kanun'un Uygulama Yönetmeliği'nde yer alan düzenlemeler ayrıntılı olarak yer almıştır. Ayrıca, 4.4.2013 tarihinde kabul edilen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda yabancıların çalışma hakları ile ilgili olarak yapılan değişiklikler ve getirilen düzenlemeler de incelenmiştir. Bu bakımdan, çalışma amaçlı ikamet izni ile ilgili yapılan değişiklikler önem arz etmektedir. Çalışma hakkı bakımından Türk vatandaşları ile aynı veya benzer muameleye tâbi tutulan yabancılar ve doğrudan yabancı yatırımlarda yabancı personel istihdamı konuları da çalışmamızda yer almıştır. Çalışmamızda son olarak, yabancılara kısıtlanan meslek ve sanatlar mevzuatımızda yer alan çeşitli düzenlemeler göz önünde bulundurularak açıklanmıştır. Öğrencilerin çalışma izinleri Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda yer alan düzenleme çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the subject of the study is related to the right to work of foreigners, first of all, the concept of foreigner and the systems which is adopted with regard to entitle to foreigners has been researched. Additionally, on the purpose of determining the composition of the right to work of foreigners, international rules including the right to work of foreigners and the rules concerning the right to work on The Turkish Constitution. The right to work is located as a fundamental right into Turkish Constution. In terms of this right, theprinciple of equality has been adopted and this right has been entitled to everyone. Moreover, the fundamental rights and freedoms can be constrained for the foreigners in line with the international law pursuant only with a code to the provision in the Article 16 of the Constitution. In the second part of study, Law on Work Permits for Foreigners and Application Regulations has been taken part in detailed. Also, the amendments about the right to work in Law on Foreigns and International Protection, which has been admitted on the date of 4.4.2013, has been researched. In this regard, the amendmets are related with working residence permit has had importance. In terms of right to work, the foreigners who are subjected to same or similar process with Turkish citizens and employment of foreign in foreign direct invesments are included in our study. In conclusion, the professions and trades restricted to foreigners have been clarified in this study considering the various regulations which are included in laws. In addition, students work permit has been researched within the scope of Law on Foreigns and International Protection.