Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur ile marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde Swannların tarafı romanlarının karşılaştırılması
The compari̇son of novels of Ahmet Hamdi̇ Tanpınar's peace and Marcel Proust's Swann's Way
- Tez No: 358608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZAHAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Swannların Tarafı, Huzur, Estetik, Edebiyat, İnceleme, Karşılaştırma, Swann's Way, Peace, Aesthetic, Literature, Research, Comparison
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Türk ve Fransız Edebiyatları'nın en önemli temsilcilerinden olan Ahmet Hamdi Tanpınar ve Marcel Proust'un birer romanlarının karşılaştırıldığı bu çalışmanın giriş bölümünde söz konusu yazarların hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra romanların ana hatlarıyla olay örgüsü üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Ahmet Hamdi Tanpınar'ın roman anlayışı değerlendirildikten sonra, Huzur ve Swannların Tarafı'nda estetik roman ögeleri tespit edilmiştir. İkinci bölümde romanların yapı bakımından mukayesesine geçilmiş; tematik yapı, zaman, mekan, nesne-insan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde romanlardaki çağrışımlar ile resim, müzik ve mimari sanatlarına yapılan göndermeler değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde romanlardaki en önemli simgeler belirtilmiş ve ana hatlarıyla cümle yapısı incelenmiştir. Beşinci bölümde ise romanlar üslup bakımından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A novel of one of the most important representatives of Turkish Literature Ahmet Hamdi Tanpınar and a novel of one of the most important representatives of French Literature Marcel Proust are compared. In the introductory section of this work, information about the life and works of these authors are given. Then the outlines and the plot of the novel is emphasized. In the first part, Ahmet Hamdi Tanpınar's understanding of novel is evaluated, then aesthetic novel elements of Peace and Swanns Way is set. In the second part, the novels have been compared in terms of structure; and is focused on object-human relationship. In the third part, the connotations in the novels are evaluated with references to art, music and architecture. In the fourth part, the most important symbols in the novels are indicated and outlined sentence structure is examined. In the fifth part the novels are compared in terms of style.