Günlük yaşamda benlik sunumları üzerine bir inceleme
A study on self-presentation in daily life
- Tez No: 358636
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Benlik, benlik sunumu, dramaturji, izlenim yönetimi, Self, self presentation, dramaturgy, impression management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Benlik kavramı psikolojinin ve sosyolojinin son zamanlarda çok çalışılan konuları arasında yer almaktadır. Sosyoloji, psikoloji, iletişim bilimleri gibi çalışma alanlarının her biri benlik kavramını kendi alanı çerçevesinde değerlendirmektedir. Bu çalışmada benlik kavramı, sosyal psikoloji ve iletişim bilimi kapsamında incelenmiştir. Benlik kavramı, ilk olarak kişilik ve kimlik kavramlarıyla ilişkisi ele alınarak değerlendirilmiş, ardından bireylerin benlik sunumlarında faydalandıkları iletişim yöntemleri incelenmiş, son olarak da bireylerin sosyal ortamda benlik sunumlarını nasıl gerçekleştirdikleri örnek olaylarla aktarılmıştır. Çalışmanın kavramsal çerçevesini, Goffman'ın dramaturji modeli ve izlenim yönetimi teorisi oluşturmaktadır. Doğrudan gözlem yoluyla elde edilen veriler Goffman'ın kavramlarıyla yazıya geçirilmiştir. Bu çalışmada benliklerin, her sosyal ortamda sunuş biçimlerinin sürekli değiştiği ve bireylerin başkaları üstünde iyi izlenimler bırakmak için davranışlarını kontrol etme çabasına girdikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, bireyin kişiliği ve kimliği kadar benliğine de dikkati çekmeyi amaçlamaktadır. Birey, kendi benliğini tanıdığı oranda, davranışlarını istediği gibi yönetmekte ve yeteneklerini geliştirebilmektedir. Geliştirilmiş bir benlik, bireyin sosyal hayattaki başarılarını artırmakta ve çatışmalarını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of self is placed among the subjects that psychology and sociology have recently been studying a lot. Each of the working areas such as psychology, sociology, communication sciences tend to evaluate the concept of self from the viewpoint of their own fields. In this study, the concept of self has been studied under the scope of socio psychology and communication sciences. It has been handled firstly in terms of its relations with the perception of personality and identity and then the methods of communication individuals resort to during their presentation of self have been reviewed, and finally, some sample events indicating how individuals carry out their presentation of self in social environments have been illustrated. The conceptual framework of the study is made up of Goffman's theory of model of dramaturgy and impression management. Data obtained through the direct observations have been shown in written with Goffman's concepts. It has been found out in this study that selves' ways of presenting contiuously change in every social environment and that individuals feel obliged to control their behaviours for the purpose of creating good impressions on the part of others. As a result, this study has the aim of attracting the attention to the individual's self as well as to his/her personality and identity. The individual could manage his/her behaviours as he/she likes, and improve his/her abilities to the extent he/she is aware of the self. An improved self enables the individual to get more achievements and lessen his/her conflicts in social life