Karl Korsch: Marksizmde felsefe, bilim ve politika ilişkisi
Karl Korsch: Relationship philosophy, science and politics in marxism
- Tez No: 358789
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Karl Korsch, Marksizm, Felsefe, Bilim, Politika, Konsey Örgütlenmeleri, Endüstriyel otonomi, Karl Korsch, Marxism, Philosophy, Science, Politics, Councils Organizations, industrial autonomies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
19. yüzyılın sonunda ve 20.yüzyılın başında Avrupa'nın birçok yerinde yaşanan devrimci dalga, beraberinde Marksist teorilerde de bir canlanma meydana getirmiştir. İkinci kuşak Marksist teorisyenler, işçi sınıfı hareketini devrimle taçlandırmak adına âdeta birbirleriyle yarışırcasına teorik formülasyonlar ürettiler. Rusya'da Lenin'in geliştirmiş olduğu“öncü parti”strateji karşısında Almanya'da Rosa Luxemburg kitlelerin“kendiliğindenci”hareketini savundu. İtalya'da Antonio Gramsci ve Almanya'da Karl Korsch teorilerini işçi konseyleri deneyimlerinden hareketle oluşturdular. Ne var ki, Rusya dışında meydana gelen tüm devrimci hareketler faşist karşı devrimin kurbanı oldu. Bu durum Marksizm açısından bir hayal kırıklığıyla açıklanamayacak kadar ağır sonuçlar doğurdu. Bundan sonrasını devrimin neden kaybedildiğine dair teoriler izledi. Bu teorisyenler arasındaki en özgün konuma sahip kişi, hiç şüphesiz Karl Korsct'tu. O, devrimin faşizme kurban edilmesinin nedenlerini doğrudan Marksizmin kendisinde aradı. Bunu yaparken proletaryaya sonuna kadar sadık kaldı ancak Marksizmin eleştiri silahını çok sert bir biçimde Marksistlerin üzerine çevirdi. Marksistlere yöneltmiş olduğu en yıkıcı eleştiri, onların Marx ve Engels'in devrimci teorisinin özünü yeterince kavrayamamış olmaları üzerineydi. Marx ve Engels'in kuramlarının öznel vurgusu, ondaki devrimci özü oluşturan en önemli özellikti. Onların takipçileri bu öznel vurguyu görmezden gelip, Marksizmi, kapitalizmin nesnel gelişimini anlayabilmenin bir yönteminden ibaret saydılar. Korsch'un Marksizme yöneltmiş olduğu bu eleştiri aynı zamanda yeni bir Marksizm yorumu içermesi açısından önemlidir. Marksizmin müritleri tarafından hazmedilemeyen bu yorum, III. Enternasyonal tarafından, onun, Marksizm dininin münafığı ilan edilmesiyle sonuçlandı. Bu çalışmanın birinci bölümünde, Karl Korsch'un Marksizme yönelik en özgün yorumunu oluşturan Marksizm ve felsefe ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde, Marksizm ve bilim ilişkisi konu edinmiştir. Üçüncü bölümde, Korsch'un politik teorisi, Lenin, Luxemburg ve Gramsci'nin teorileriyle karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The late 19th and early 20th centuries has witnessed several revolutionary movements throughout the Europe. Those movements not only brought some revolutionary changes but also a considerable resurrection in Marxist theories. Those second generation theorists have developed several theories and formulas to make working class' struggle getting final revolutionary result. While Lenin advised 'leader party' strategy for Russia, Luxemburg asserted spontaneous popular uprising for German working class. By the same token, Italian Antonio Gramsci and German Karl Korsch developed their own theories by using practical experiences from workers' councils. Except for Russia, however, all those revolutionary movements, more or less, became victims of fascist counterrevolutionary powers. Drastic defeats meant more than disappointment for all those Marxian theories. Following decades witnessed many theoreticians who have dealt with the question, why revolutionary movements lost. Undoubtedly, Karl Korsch was one of the most genuine fellows among those theoreticians. Korsch searched for the reasons of defeats at the heart of Marxism itself, instead of revolutionary movements. While he radically criticized both Marxism and Marxist theoreticians, he never gave up his trust in proletariat. He drastically blamed them missing the revolutionist essence in theory of Marx and Engels. In fact, the revolutionary essence was the principle emphasis coming from Marx and Engels. However, that principle emphasis had been underestimated by followers who theorizing Marxian thought. Instead, they preferred to overestimate the other side of the Marxism by which capitalism can be analyzed in its own evolutionary trajectory. Korsch's critique to Marxism and Marxian theoreticians was so important that it not only built a new perception but also a new Marxian approach. Not surprisingly, in the Third International Korsch's thoughts was met with a great resentment by the orthodox Marxist approaches; and then he was excommunicated. In the first chapter of this study, Korsch peculiar implementation to Marxism, the relation between Marxism and Philosophy shall be dealt with. As for second chapter, relation between Marxism and Science shall be dealt with. Finally in the third chapter, Korsch's political theory shall be compared with of Lenin, Luxemburg and Gramsci in turn.