Sosyolojide sinema filmlerinin eğitsel araç olarak kullanılması
Using films as educational tools in sociology
- Tez No: 358796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BAYRAM YAREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sinema, sosyoloji, sosyolojik imgelem, analoji, saha çalışması, ana akım sinema, klasik anlatım, Cinema, sociology, sociological imagination, analogy, field research, mainstream cinema, classic Hollywood narrative style
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tezde, sosyoloji derslerinde kavram ve kuramların anlatılmasında sinema filmlerinden yardım alınmasına dair bir çalışma yapılması amaçlanmaktadır. Filmlerle birlikte sosyolojik kavram ve kuramların ele alınması bir ders işleme yöntemine dönüşmüştür. Bu yöntem sosyoloji bölümlerinde giderek artan bir uygulama haline gelmektedir ve bunun üzerine -özellikle yabancı literatürde- akademik çalışmalar yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında genel olarak sosyolojide filmlerin eğitsel araç olarak kullanılması üzerine literatür taraması niteliği ön plana çıkan bir çalışma ortaya koyulmaya çalışılacaktır. Anket, yüz yüze görüşme gibi saha çalışması metotları yerine literatür taraması yapılarak konu ele alınacaktır. Özellikle üçüncü bölümde anket ya da yüz yüze görüşme gibi saha çalışması metotları literatür taraması ile ikame edilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study about using feature films to teach sociological concepts and theories at the sociology courses for undergraduate education. Teaching about sociological concepts and theories through movies become a method for the courses and using of this method is increasing. Besides, there are academic studies about this method. In this thesis, relevant literature research is in the forefront. The subject is discussed through literature instead of field researches. In the third section, the important articles from relevant literature is particularly used instead of methods of field researh such as survey or interview.