Çatışma çözme eğitiminin 6.sınıf öğrencilerinin çatışma çözme becerileri ve özsaygı düzeylerine etkisi
The aim of this study is to examine the effectiveness of the conflict resoluti̇on education programme on the conflict resolution skills and self esteem of 6 grade students
- Tez No: 358823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI BURÇAK TAŞÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Çözme, Çatışma Çözme Eğitim Programı, Saldırganlık, Problem Çözme, Özsaygı, Conflict, Conflict Resolution, Conflict Resolution Training Program, Aggression, Problem Solving, Self-esteem
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada, çatışma çözme eğitim programının ortaokul altıncı sınıf düzeyindeki öğrencilerin, çatışma çözme becerilerine ve özsaygı düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, çatışma çözme eğitim programının etkililiğini test etmek amacıyla, İstanbul ili, Avcılar ilçesi bir özel okulda okuyan, ortaokul altıncı sınıf düzeyindeki 15'i deney, 15'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 30 öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmada, öntest-sontest-izleme testi kontrol gruplu desen kullanılmıştır. 2013-2014 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında, deney grubundaki 15 öğrenciye Çatışma Çözme Eğitimi verilmiş, kontrol grubuna ise, herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Eğitim programı uygulanmadan önce ve sonra, deney ve kontrol gruplarının çatışma çözme davranışları Çatışma Çözme Davranışını Değerlendirme Ölçeği (ÇÇDDÖ) ile, özsaygı düzeyleri ise Coopersmith Özsaygı Envanteri (CÖE) ile değerlendirilmiştir. Deney grubuna verilen çatışma çözme eğitimi tamamlandıktan 1 hafta sonra kontrol grubuyla birlikte her iki gruba da sontest olarak ÇÇDBÖ ve CÖE verilmiştir. Uygulanan eğitim programı sonrasında kazanılan çatışma çözme becerilerinin ve değişeceği düşünülen özsaygı düzeylerinin, kalıcı bir etkiye sahip olup olmadığını test etmek amacıyla sontestin uygulanmasından 4 hafta sonra, izleme çalışması yapmak amacıyla deney ve kontrol gruplarına tekrar ÇÇDBÖ ve CÖE uygulanmıştır. Bulgulara bakıldığında, çatışma çözme eğitim programının sonucunda, deney grubundaki öğrencilerin, çatışma çözme becerileri ve özsaygı düzeylerinin yükseldiği görülmüştür. Çatışma çözme eğitim programına katılmayan kontrol grubunun olumlu çatışma çözme becerileri ve özsaygı düzeylerinde ise bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The sample, consists of total of 30 students, with 15 students in the experimental group and 15 students in the control group. Pretest- Posttest- Observation control group design is used in this research. In the fall term of 2013-2014 academic year, 15 students in the experimental group were trained with the CREP. Before and after applying the education program, Conflict Resolution Behaviours of experimental and control group are evaluated using the Conflict Resolution Behaviour Evaluation Scale (CRBES), also self-esteem levels are measured with Coopersmith Self-esteem Inventory (CSEI). One week later completing the CREP with experimental group CRBES and CSEI are given as a post- test to both groups (experimental and control group). 4 weeks after the application of the post-test, CRBES and CSEI were given to experimental group and control group in order to see the consistency of the results. As a result of the CREP, conflict resolution skills and self-esteem levels of the students in experimental group were increased and no change was observed in the control group.