Şan terapisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Efficiency of singing voice therapy
- Tez No: 358825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT YELKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ses hastalıkları, ses terapisi, şan terapisi, Voice disorders, Voice therapy, Singing Voice therapy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada ses hastalıkları tedavisinde kullanılan şan terapisinin etkinliği değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme için her biri profesyonel ses kullanıcısı olan hastalara 3 ile 12 seans arasında değişen şan terapisi uygulanmış, ekspirasyon, fonasyon ve semiton değerleri ilk seanstan son seansa kadar takip edilerek şan terapisinin etkinliği araştırılmıştır. Araştırmada her seansta hasta takip edilerek ölçümler kaydedilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Anatomica Bosphorus hastanesinde şan terapisi tedavisi gören ses hastalığı bulunan profesyonel ses kullanıcılarıdır. Şan terapisi tedavisi öncesinde uzman KBB doktoru tarafından vokal foldların görüntüleri ve bulgular kaydedilmiştir. Her olgu şan terapisinden önce 4 seans ses terapisi almıştır. Her 4 seans sonrasında kontrol amaçlı vokal foldların görüntüleri kaydedilmiştir. Yapılan takip sonucunda şan terapisi tedavisi gören profesyonel ses kullanıcılarının ilk seanstaki ekspirasyon (nefes verme), fonasyon (ses verme) sürelerinin ve semiton (ses aralığı) değerlerinin şan terapisi çalışmaları ile her seansta arttığı gözlenmiştir. Yapılan değerlendirmede hem kısa vadede (egzersiz uygulamasının hemen öncesinden elde edilen veriler ile uygulamanın hemen sonrasından elde edilen verilerin kıyaslanması) hem de uzun vade de (12 haftalık süreç boyunca) istatistiksel anlamlı farklılık elde edilmiştir. Sonuç olarak 25 profesyonel ses kullanıcısına yapılan şan terapisi ile; ekspirasyon, fonasyon süreleri ve semiton (ses aralığı) değerleri artış göstermiş, kas gerilim disfonisi azalmış, rezonanslar aktif hale gelerek rezonatörler arasındaki geçişler daha sağlıklı şekilde yapılmaya başlanmış, ses kalitesinde ve kullanımında anlamlı bir düzelme olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The efficiency of singing voice therapy which is used in treatment of voice disorders is evaluated in this research. In order to prove the efficiency of therapy, professional voice users received singing voice therapy ranging from 3 to 12 sessions, and expiration, phonation and semitone values were identified from the beginning to the end of the sessions. The study group consisted of professional voice users undergoing therapy in Anatomica Bosphorus Hospital. Initial to therapy, vocal fold endoscopy was conducted by an otolaryngologist. Every subject received 4 sessions of voice therapy before singing voice therapy. After every 4 sessions of therapy all the subjects again underwent vocal fold endoscopic examination. Follow-up of the subjects showed that every each session caused and improvement in expiration, phonation and semitone (voice range) values. In both short term (comparison between measurements made just before and after the therapy sessions) and long term (12 weeks duration) assessments there was a statistically significant difference. As a conclusion 25 professional voice users underwent singing voice therapy: improvement in expiration, phonation time and semitone (voice range) values; decrease in muscle tension dysphonia; resonances became active and transitions between resonators started to be more healthy, a significant improvement in voice quality and voice use was observed.