Üniversite öğrencilerinde siber zorbalık/mağduriyet, depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between cyberbullying, cybervictimization, depression and anxiety among university students
  1. Tez No: 358833
  2. Yazar: ESRA DALMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Siber Mağduriyet, Depresyon, Anksiyete, Üniversite Öğrencileri, Cyber-Bullying, Cyber-Victimization, Depression, Anxiety, University Students
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencileri arasındaki siber zorbalık, siber mağduriyet, depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkiyi bazı değişkenler açısından incelemektir. Bu araştırmanın örneklemini, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında, İstanbul İli'nde bulunan üniversitelerde okumakta olan, 260'ı kız ve 69'u erkek olmak üzere toplam 329 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın verilerinin toplanmasında Siber Zorbalık Ölçeği (SZÖ), Siber Mağduriyet Ölçeği (SMÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE) ile Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler, SPSS 15.0 paket programından analiz edilmiş ve araştırma verilerinin analizinde değişkenlere bağlı olarak Kruskal Wallis testi, Regresyon, Bağımsız Gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Scheffe çoklu karşılaştırma testi ve LSD çoklu karşılaştırma testi analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular, cinsiyet, yaş, okul türü, sınıf düzeyi, algılanan okul başarısı, sosyoekonomik düzey, internette kalma süreleri ve interneti kullanma amaçları ile siber zorbalık ve siber mağduriyet puanları arasında anlamlı bir fark bulunmadığı yönündedir. Kendisini internette başkası olarak tanıtan öğrenciler, tanıtmayanlara göre hem daha fazla siber zorbalık göstermekte hem de daha fazla siber mağdur olmaktadırlar. Siber mağduriyet düzeyi ile siber zorbalık düzeyi arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Siber mağduriyet düzeyi ile anksiyete düzeyi arasında ilişki yokken, siber mağduriyet düzeyi ile depresyon düzeyi arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Siber zorbalık düzeyi ile anksiyete düzeyi arasında ilişki yokken, siber zorbalık düzeyi ile depresyon düzeyi arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between cyberbullying, cyber victimization, depression and anxiety among university students. The sample of the study consists of 260 girls and 69 boys, total 329 students from universities in 2013- 2014 academic year in Istanbul, Turkey. To collect data Cyberbullying Scale, Cybervictimization Scale, Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory were used. Data were analyzed with SPSS 15.0 program. To analyze the data Kruskal Wallis test, Independent Samples t-test, One-Way ANOVA, Regression test, Scheffe multiple comparison test and LSD multiple comparison test were used. The findings demonstrated that there was no relationship between gender, age, school type, grade level, academic achievement level, socioeconomic level, purpose of using internet, time spending on internet and cyberbulling/cybervictimization. There were also significant differences between cyberbullying/cybervictimization scores in terms of introducing oneself as someone else on the internet. While there was a significant difference between cybervictimization scores and depression, but no significant difference for anxiety. Moreover, while there was a significant difference between cyberbullying scores and depression, but no significant difference for anxiety.