Evlilik uyumu ve olumsuz otomatik düşünceler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between mari̇tal adjustment and negative automatic thoughts
  1. Tez No: 358834
  2. Yazar: ÇAĞLA NUR ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Otomatik Düşünceler, Marriage, Marital adjustment, Automatic Thoughts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu araştırmada, evli bireylerin, bazı demografik değişkenleri ve otomatik düşünceleri ile evlilik uyumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya, İstanbul ve Sinop illerinde yaşayan evli bireyler katılmışlardır. Araştırmaya katılan bireylerin birbirleriyle evli olma şartı olmadan, tek kriter evli bir birey olmalarıdır. Katılımcı grubun tamamı 159 kişiden oluşmaktadır. 79'u kadın,80'i erkektir. Evlilik uyumu ile arasında ki ilişkiye bakılan; cinsiyet, yerleşim biçimi, evlenilen yaş, evlilik süresi, eş çalışma değişkeni ve aile yapısı değişkenlerinin evlilik uyumu ile arasında anlamlı bir sonuç bulunamamıştır. Evlilik uyumuyla arasında anlamlı sonuçlar bulunan değişkenler ise; yaş, eğitim durumu, kaçıncı evlilik olduğu, farklı şekilde evlenme, gelir düzeyi ve sahip olunan çocuk sayısıdır. Otomatik düşünceler toplam puan alt boyutları; kendine yönelik negatif duygu ve düşünceler, şaşkınlık- kaçma fantezileri, kişisel uyumsuzluk ve değişme istekleri, yalnızlık/ izolasyon, ümitsizlik alt boyutu puanı ile evlilik uyumu arasında yapılan analiz sonucunda anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İstatistiksel hesaplamalarda SPSS 20. 0 programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular, literatür ve alanda konuyla ilgili yapılan çalışmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study investigates the relationship between some demographic variables and automatic thoughts of married individuals and their marital adjustment. Participants of this study are married individuals from the cities of Istanbul and Sinop. The participants were not required to be married to each other; the only criterion for selection was for them to be married. This experiment had 79 female and 80 male, in total 159 participants. The variables of gender, habitation style, age to get married, length of marriage, spouse occupation and family structure were found to not have a significant relationship with marriage compatibility. The variables that are significantly related to marital adjustmentare age, education status, number of prior marriages, way to get married, income level and number of children. There was a significant relationship between the following subcategories of automatic thoughts and marital adjustment: negative emotions and thoughts about self, confusion – fantasies of escaping, personal dissonance and wish to change, loneliness/isolation, and hopelessness. SPSS 20.0 was used for the statistical calculations. The findings obtained via the above mentioned analyses are discussed in light of relevant studies in the field and the literature.