Konaklama işletmelerinde iş-yaşam dengesini etkileyen faktörler ve yöneticiler üzerindeki sonuçları
Factors influencing the work-life balance in the hospitality industry and their outcomes on managers
- Tez No: 358854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İş-yaşam dengesi, iş tatmini, yaşam tatmini, tükenmişlik, otel yöneticileri, Work-life balance, job satisfaction, life satisfaction, burnout, hotel managers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde hem iş yaşamının geçmişe oranla bireylerin daha fazla zamanını alması hem de kişisel/aile yaşamının gerektirdiği yükümlülüklerin artması iş-yaşam dengesini kurabilmeyi eskisine oranla daha önemli hale getirmiştir. İş ve yaşam arasındaki dengeyi kurabilmek, bireyin kişisel/aile yaşamından ve iş yaşamından duyacağı tatmini etkilemektedir. Günümüz yaşam şartları ve ağır çalışma koşulları, bireylerin iş-yaşam dengelerini kurmalarını zorlaştırıcı faktörler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Özellikle turizm sektöründeki işgörenlerin kesintisiz hizmet sunması, uzun saatler çalışmak zorunda kalması ve iş yoğunluğunun belirli dönemlerde artması iş-yaşam dengesi kurmalarına olumsuz etki edebilmektedir. Sonuç olarak, iş yaşam dengesini kuramayan bireyler düşük iş tatmini, düşük yaşam tatmini ve tükenmişlik gibi sonuçlarla karşılaşabilmektedir. Buradan hareketle, bu çalışmanın temel amacı, konaklama işletmelerinde iş-yaşam dengesini etkileyen faktörleri ve bunların yöneticiler üzerindeki olası sonuçlarını ortaya çıkarabilmektir. Çalışmanın evrenini, Antalya ilindeki 5 yıldızlı otel işletmelerinin üst, orta ve alt düzey yöneticileri oluşturmaktadır. Yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak 392 katılımcıdan anket tekniği ile veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS istatistik programları ile analiz edilmiş, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, iş yaşam dengesini oluşturan unsurlar ile iş tatmini ve yaşam tatmini arasında anlamlı ve pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, iş tatmininin tükenmişlik üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it has become more essential and significant to establish a balance between the working life and private life because the former takes more time of individuals than it used to be in the past and the degree of personal/family life obligations increase. Such a balance has a great influence over the quality of individuals' personal/family life and the level of their job satisfaction. Living and hard working conditions are the leading factors that aggravate individuals to keep their work-life balance. In the tourism industry, the workload of employees are likely to increase at certain times of the day or year as they are expected to provide non-stop services, which could lead to negatively affect the balance. As a result, those employees who are unable to establish a work-life balance may experience various negative outcomes such as lower job and life satisfaction and higher intention to burnout. Thus, the main purpose of this study is to investigate the major potential factors influencing the work-life balance of managers working in the hospitality industry. The target population of this study is composed of the senior, mid-level and junior managers of five-star hotels in Antalya, Turkey. Using a questionnaire survey, data was collected by approaching 392 participants in person. Data was analyzed by using statistical software programs such as SPSS and AMOS. The study performed confirmatory factor analysis, followed by correlation and regression analysis. The study findings suggest that there is a significant and positive relationship between factors constituting the work-life balance and the level of job satisfaction and life satisfaction. Moreover, the extent to which the managers are satisfied with their jobs has a reverse impact on their intentions to burnout.