Zümrüd-i Ankâ (201-224. sayı) ve Guguk(1-19. sayı) Gazeteleri -inceleme, tahlilî fihrist, seçme metinler-
Zümrüd-i̇ Ankâ and Guguk Newspapers -research, exhaustive index, selected texts-
- Tez No: 465763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÇOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zümrüd-i Ankâ, Guguk, mizah, gazetecilik, Zümrüd-i Ankâ, Guguk, Humor, Journalism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada,11 Kânûn-u Evvel 1340 ve 23 Nisan 1341 tarihleri arasında çıkan mizahi ve edebi üslupla yazılmış metinlerden oluşan Zümrüd-i Ankâ Gazetesi'nin 201-224. sayıları ile 2 Ağustos 1340 ve 4 Teşrîn-i Evvel 1340 arasında çıkmış olan Guguk Gazetesi'nin 1-19. sayılarının incelemesi yapılmıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Tanzimat'tan Cumhuriyet'e mizah gazeteciliği hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Zümrüd-i Ankâ gazetesi hakkında bilgi verilmiş ve gazetenin incelemesi yapılarak yazarların biyografilerine yer verilmiştir. Bölümün sonunda ise yazar adlarına ve konularına göre fihrist yer almaktadır. Üçüncü bölümde Guguk gazetesi hakkında bilgi verilmiş ve gazetenin incelemesi yapılarak yazarların biyografilerine yer verilmiştir. Bölümün sonunda ise yazar adlarına ve konularına göre fihrist yer almaktadır. Çalışmamızın dördüncü bölümde ise seçme metinler bulunmaktadır. Gazeteden örnek sayfalara ise ek kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the issues 201-224 of the newspaper, Zümrüd-i Ankâ, published between 11 December 1340 and 23 April 1341 and consisting of the texts written in a literal and humorous mode and also the issues 1-19 of the newspaper, Guguk published between August 1340 and October 1340 have been analysed. The thesis is made up of 4 parts.The first part gives information about homor journalism between the periods of Reforms and Repulic. In the second part some information is given about the newspaper, Zümrüd-i Ankâ and then it has been examined together with the biographies of the writers. At the end of this part an index has been provided according to the writers' names and topics. The third part has been allocated to the Newspaper Guguk, ıt has been studied in detail.This part contains the biographies of the writers, aa weel.Furthermore, the indeks based on the topics and the writers' names has been added. The fourth part includes some analectic texts.The sample pages of the newspapers are in the appendix.