Migren tanısı alan hastalarda işitme düzeylerinin odyolojik testlerle değerlendirilmesi
In pati̇ents di̇agnosed with migraine with heari̇ng test evaluation of the level audiological
  1. Tez No: 358904
  2. Yazar: MÜJDE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ELİF ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik impedans testleri, Baş ağrısı, Migren hastalıkları, Odyometri, Otoakustik emisyonlar, İşitme, İşitme algısı, İşitme kaybı, Acoustic impedance tests, Headache, Migraine disorders, Audiometry, Otoacoustic emissions, Hearing, Auditory perception, Hearing loss
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada migren patofizyolojisinde rol oynayan nörovasküler olayların iç kulak kan akımını etkileyerek sensörinöral bir işitme kaybına neden olabileceği hipotezine dayanılarak auralı ve aurasız migren hastalarının işitme düzeylerinin yüksek frekans odyometri, akustik refleks ve transient otoakustik emisyon cevapları ile değerlendirerek, bu hastaların işitme kaybı açısından risk altında olup olmadıklarının belirlenmesi ve işitme kaybı tespit edilir ise bunun koklear ya da retrokoklear kökenli bir kayıp mı olduğunun ayırımının yapılması ve migren tedavisi alan hastalarda bu tedavinin işitme düzeyini etkileyip etkilemediğinin araştırılması amaçlanmıştır. Aralık 2011- Aralık 2012 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalın'da ICD-II sınıflamasına göre migren tanısı konmuş ve medikal tedaviyi kabul etmiş hastalar çalışmaya alındı. Her bir hastanın tedavi öncesi bir kez ve tedavi sonrası bir kez olmak üzere toplam iki kez yüksek frekans odyometri, transient otoakustik emisyon ve akustik refleks testleri ile işitme ölçümleri yapıldı. Bu çalışmada farklı frekanslarda sağ kulakta ölçülen, işitme eşikleri auralı ve aurasız migrenli bireylerin tedavi öncesi normal iken tedavi sonrasında sağ kulakta farklı frekanslarda ölçülen, işitme eşiklerinin değerleri karşılaştırıldığında 500 Hz'de hafif derece işitme kaybı saptandı. Bu farklılık istatistiksel açıdan önemli bulundu (p<0,05). Auralı migrenli bireylerde de sağ kulakta çeşitli frekanslardaki tedavi öncesi ve tedavi sonrası işitme eşikleri karşılaştırıldığında 250 Hz'de hafif derecede işitme kaybı saptandı. Bu farklılık da istatistiksel açıdan önemli bulundu (p<0,05). Auralı migren tanılı bireylerde tedavi öncesinde tüm bireyler normal işitme seviyesindeyken tedavi sonrasında 2 bireyde (%8,7) her iki kulakta hafif derecede işitme kaybı saptandı. Bu farklılık ise istatistiksel açıdan önemsiz bulundu (p>0,05). Literatürden farklı olarak bizim olgularımızda işitme kaybı migren tedavisi aldıktan sonra ve düşük frekanslarda gelişmiştir. Bizim çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar da migren hastalığı ile sensorinöral işitme kaybı arasında bir ilişki olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Bases on the hypothesis that neurovascular events involving in the pathophysiology of migraine can cause hearing loss by influencing blood flow of inner ear, it was aimed to determine whether migraine patients with or without aura are at risk for hearing loss by assessing hearing levels via ahigh-frequency audiometry, acoustic reflex and transient otoacoustic emission responses; to discriminate whether hearing loss is cochlear or retrocochlear originated, if present; and to evaluate whether or not migraine treatment affect hearing level in patients received treatment for migraine in this study. The study included patients who were diagnosed as migraine between December, 2011 and December, 2012 at Neurology Department of Cumhuriyet University, Medicine School according to ICD-II classification and accepted to receive medical therapy. In all patients, hearing levels were measured at baseline and after treatment by using high-frequency audiometry, transient oto-acoustic emission and acoustic reflex tests. In the present study, hearing thresholds measured in the right ear was normal in migraine patients with or without aura at baseline, while mild hearing loss was detected in right ear at the frequency of 500 Hz after treatment when hearing thresholds at different frequencies were compared.This differerence was significant (p<0,05). When hearing thresholds in right ear at baseline and after treatment were compared, mild hearing loss was detected at the frequency of 250 Hz in migraine patients with aura. This differerence was significant (p<0,05). In migraine patients with aura, hearing was normal in all patients at baseline, while in both ears mild hearing loss was detected in 2 patients (8.7%) after treatment. This differerence was not significant (p>0,05). Differently from literature, hearing loss in our patients developed at lower frequencies and after treatment. The results we obtained from our study, migraine disease and sensorineural hearing loss may be a relationship between the reveals.