Yerel yönetimlerin spor hizmetlerine ilişkin halkın görüşleri (Keçiören Belediyes örneği)
Opinion of public from sports services of local authorities (Example Of Municipality Keçiören)
- Tez No: 358933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: spor, spor hizmeti, spor yönetimi, yerel yönetim, sports, sports services, sport management, local government
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yerel Yönetimlerin Spor Hizmetlerine İlişkin Halkın Görüşleri (Keçiören Belediyesi Örneği) Bu çalışmanın amacı Keçiören belediyesinin, spor tesislerinden faydalanan bölge halkının memnuniyet düzeylerini ve beklentilerine ilişkin görüşlerini incelemektir. Bu amaçlara yönelik yapılan çalışmanın birinci bölümünde, spor yönetiminin tanımı, yerel yönetimlerin kanunlarda belirtilen sporla ilgili yasal sorumlulukları ve Keçiören belediyesinin fiziki-sosyal yapısı ve spor hizmetleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın yöntemi ve verilerin analizi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular verilmiştir. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Veri toplama aracında beşli likert tipi derecelendirme kullanılmıştır. Ölçme aracı, 260?ı kadın, 240?ı erkek olmak üzere toplam 500 kişiye uygulanmıştır. Ölçme aracının 180 kişiye ön uygulaması yapılarak geçerlik ve güvenirliliği incelenmiştir. Geçerlik çalışması için madde toplam korelasyon değerlerine bakılmış ve faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi yapılmadan önce verilerin faktör analizine uygun olup olmadığını test etmek için Kaiser-Meyer-Olkin Measure (KMO) değerine bakılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonucuna göre ölçekteki boyut sayısı saptanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların tamamına yakını, spor ve rekreasyonel etkinlik ihtiyacının karşılanması ve spor hizmetlerini yerine getirme görevinin belediyelere ait olduğunu ve ilçelerinde her kesimden vatandaşın kullanabileceği, içinde spor aletlerinin bulunduğu rekreasyon alanlarının bulunduğunu düşünmektedirler. Belediye spor tesislerindeki kurslarda görev alan eğitimci ve antrenörler mesleki olarak yeterlidir görüşüne, gelir düzeyi düşük bireylerin gelir düzeyi yüksek bireylere oranla daha çok katılmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Opinion Of Public From Sports Services of Local Authorities (Example Of Municipality Keçiören) The aim of this study was to Kecioren municipality, sports facilities, benefiting local people to examine their views on the level of satisfaction and expectations. This is the first part of the work done for these purposes, definition of sport management, sport-related legal responsibilities specified in the laws of local governments and municipalities Keciören provides information about the physical and social structure, and sporting services. In the second part the study methodology and data analysis. In the third section, as a result of the analysis of data the findings are provided. The scale was developed in order to collect the data used in the study. Five-point Likert-type rating used in the data collection tool. Measurement tool, 260 women to 240 men applied for a total of 500 people. The validity and reliability of the measurement tool were examined by applying the front of 180 people. Item-total correlation values were checked for validity study and factor analysis was conducted. Before the factör analysis to test whether the data is suitable for factor analysis measure the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value was evaluated. As a result of factor analysis identified the number of scale size. According to the results of the study, almost all of the participants, sports and recreational activities and sports services to meet the needs of fulfilling the duty of citizens from all walks of municipalities and counties can use that, believe that the recreation areas in the sports equipment Courses, trainers and coaches taking part in the municipal sports facilities is sufficient as a professional opinion compared to low-income individuals than high-income individuals, it is concluded that participates.