İş yerinde psikolojik şiddet (Mobbing): Kişilik özellikleri ile iş yükü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Psychological violence in the workplace (Mobbing): To examine of relationship between personality traits and workload
- Tez No: 358935
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İş yükü, kişilik özellikleri, psikolojik şiddet
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Psikolojik şiddet, iş yerlerinde çalışanlar arasında belirli bir süre yaşanan, rahatsız ve huzursuz edici davranışlardır. Zor çalışma şartları, nöbetler, olanaksızlıklar, özellikle kamu kurumlarında çalışanlarda yetersiz ücret, akademik kariyer ve yükselme sırasında yapılan adaletsizlikler, yönetici ve çalışanların kişilik özellikleri gibi sebepler ise sağlık sektöründe yaşanan psikolojik şiddeti tetikleyen etkenlerdir. Bu çalışma iş hayatında çok sık karşılaşılan fakat adlandırılamayan ya da fark edilip mücadele edilemeyen psikolojik şiddetin en sık yaşandığı sağlık sektöründe çalışan hemşirelerin kişilik özellikleri - iş yükü ile psikolojik şiddet arasında bağlantı olup olmadığını tespit etmek için tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın verileri Ankara' da özel bir hastanede çalışan 61 hemşireden elde edilmiştir. Araştırmada demografik özellikler için“Hemşire Bilgi Formu”,“Algı Değerlendirme Ölçeği”ve“Mizaç ve Karakter Envanteri”uygulanmıştır. Elde edilen araştırma verilerini analiz etmek için SPSS 17 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, yaş, eğitim durumu, medeni durum, cinsiyet ve mesleki statü ile psikolojik şiddet arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Psikolojik şiddet ile mizaç ve karakter envanteri alt ölçekleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, zarardan kaçınma ile psikolojik şiddet arasında negatif yönde, iş birliği yapma ile psikolojik şiddet arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanırken, psikolojik şiddet ile iş yükü belirleyicileri arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Psychological violence are the uncomfortable and disturbing behaviors among employees in a certain period of time in the workplaces. Difficult working conditions, seizures, impossibilities, workers meager wages, especially in public institutions, academic career and the injustices done during the promotion, personality traits of managers and employees are the reasons that trigger the severity of psychological violence in the health care industry. This study, is a very common in business life, but can not be called or noticed and can not be fought against, psychological violence, the most common personality Traits of nurses working in the health sector- in order to determine whether there is a link between the workload and the psychological violence a descriptive study was planned. The study' s data were obtained from 61 nurses working in a private hospital in the City of Ankara. İn this research has been used for demographic characteristics“Nurse Information Form”,“Perception Rating Scale”and“Temperament and Character Inventory”form. The SPSS software package has been used to analyze the research data obtained. According to the results of the study, the mean psychological violence score was found to be high in this sample. There is any significant relationship between age, education level, marital status, gender and occupational status and the psychological violence. Psychological violence and the relationship between temperament and character inventory subscales were evaluted, there is a negative relationship between psychological violence and harm avoidance, between colaboration and psychological violence a positive relationship was found, but among psychological violence and workload predictors, any meaningfull relationship could not be identified. Key Words: Workload, personality traits, psychological violence