İş yerinde psikolojik şiddet (mobbing) ve bir uygulama
Psychological violence in the workplace (mobbing) and an application
  1. Tez No: 261862
  2. Yazar: HÜLYA ÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ARIKBOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psychological Violence, Psychological Violence In The Workplace, Psychological Terror, Psychological Abuse
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
İş yerinde psikolojik şiddet, bir ya da birkaç çalışan tarafından hedef seçilen çalışana karşı yıldırma amaçlı, bilinçli ve sistematik olarak uygulanan etik dışı iletişim ve davranışlardır.Bu çalışmanın amacı, ülkemizde farklı sektörlerdeki çalışanlar üzerinde iş yerinde psikolojik şiddet davranışlarının yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim düzeyi, pozisyon ve sektöre bağlı farklılık durumlarının saptanmasıdır.Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde şiddet, psikolojik şiddet, kişilik, çatışma ve stres kavramları üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde iş yerinde psikolojik şiddet kavramı ve süreci açıklanmıştır. Tezin üçüncü bölümü, çeşitli sektör çalışanlarının tanımlayıcı özellikleriyle iş yerinde psikolojik şiddet uygulamaları arasındaki ilişkiyi ölçmeye yönelik bir araştırmadır.İş yerinde psikolojik şiddet ile çalışanların özellikleri arasındaki ilişkiyi ölçmede anket yöntemine başvurulmuştur. Veriler, www.anketofisi.com sitesinde oluşturulan anket sorularının tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 750 çalışana uygulanması sonucunda geçerli 300 anket formunun kullanılması suretiyle elde edilmiştir. Araştırma sonuçları, SPSS 15.0 paket programı kullanılarak t-testi, varyans analizi ve ki-kare testi yardımıyla incelenmiştir. Anket, çalışanların tanımlayıcı özellikleri ile iş yerinde psikolojik şiddet davranışlarının sıklığı, kaynağı ve gösterilen tepkileri ölçen sorulardan oluşmaktadır. Araştırmanın bulgularında genel olarak; gençlerin yaşlılara, eğitim düzeyi yüksek olanların düşük olanlara, bekarların evlilere, kadınların erkeklere, asistan ve uzmanların yöneticilere, tekstil, eğitim ve sağlık sektöründe çalışanların finans ve turizm sektöründe çalışanlara oranla daha fazla iş yerinde psikolojik şiddet davranışına maruz kaldığı saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Mobbing, Psikolojik Şiddet, İş Yerinde Psikolojik Şiddet, Psikolojik Terör, Psikolojik Taciz
Özet (Çeviri)
Mobbing refers to unethical communication and behaviours, which are also threatining, awate and systematic, applied by one or more employees to the targeted ones.The goal of this study is to determine the effects of mobbing on different kinds of people who do work in different areas and how these effects vary according to age, sex, marital status, educational level, position and area of work.Thesis consists of three parts. First part emphasizes on violence, psychological violence, personality, conflict and stress concepts. Second part is about what is mobbing and its processes. Finally, the third part is a research to measure the relation between characteristics of employees among different sectors and mobbing applications.While calculating the relationship between mobbing and characteristics of employees, survey method has been applied. Data is obtained by using 300 valid survey forms (the forms are published on www.anketofisi.com website) which are applied on 750 randomly chosen employee. Results of the research is examined by having a variance analysis and chi-squared distribution using the software SPSS 15.0. The survey consists of questions that are about characteristics of employees, frequency and sources of mobbing with reactions against it. In the results of the research, it appears that, young employees, high educated, singles, women, assistants and experts, ones in textile, education and health sector are more exposed to mobbing than old, low educated, married, men, managers, ones in finance and tourism sectors respectively.