B12 eksikliği olan hastaların kardıyovasküler risk faktörleri açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of cardiovascular risk factors in patients with low blood levels of vitamin b12
- Tez No: 358960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNTER DİLSİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, B 12, Framingham risk skorlaması, Coronary artery disease, B 12, Framingham risk skore
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Küçük H., B 12 vitamin eksikliği olan hastaların kardiyovasküler risk faktörleri açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Tezi. Zonguldak, 2014. Kardiyovasküler hastalık açısından bilinen risk faktörleri olan obezite, ileri yaş, hipertansiyon, dislipidemi, diyabet, sigara gibi faktörlerin yanı sıra yapılan çalışmalar B 12 vitamin eksikliğinde homosistein düzeyini artırarak koroner hastalıklar için bağımsız bir risk faktörü oluşturduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada polikliniğimize başvurmuş ve B 12 vitamin eksikliği görülmüş hastaları, B 12 düzeyi normal olan hastalara göre diğer kardiyovasküler risk faktörleri açısından değerlendirdik ve bu hastalarda olası koroner hastalıklar için var olan risk faktörlerini göstermeye çalıştık. Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne son 1 (bir) yıl içinde başvurmuş ve B 12 vitamin eksikliği gözlemlenmiş hastaların dosyalarından sağlık bilgileri, ilaç kullanım öyküleri, sigara, kronik hastalık, aile öykülerini kullanarak, fizik muayene bulgularından kan basıncı ve VKI'lerıne bakarak, istenilen laboratuvar sonuçlarından B 12 düzeyi, HDL, LDL, total kolesterol, CRP, trigliserid düzeylerine bakarak var olan kardiyovasküler riskleri belirlemeyi amaçladık. Var olan risk faktörleri bakımından her iki cinsiyet ve B 12 vitamin eksikliği olan ve olmayan hastalar ayrı ayrı değerlendirilmiş ve framingham risk skorlaması ile gelecek on yılda ki olası riskleri hesaplanmıştır. Hastaların framingham skorlamasına göre beklenen on yıllık risk faktörleri açısından aralarında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Küçük H., Retrospective analysis of cardiovascular risk factors in patients with low blood levels of vitamin B12, Bülent Ecevit University School of Medicine, Family Medicine, Residency Training Program, Graduation Thesis, Zonguldak, 2014. Besides well known risk factors for cardiovascular diseases like obesity, advanced age, hypertension, dyslipidemia, diabetes and tobacco consumption, various studies proved vitamin B12 deficiency as an independent risk factor which leads to hyper homocysteinemia. In this study we compared coronary disease risk factors of patients with and without deficient vitamin B12 levels who applied to our out-patient clinic. Between August 2011 and August 2012 we retrospectively evaluated the clinical records of patients who applied to the family medicine outpatient clinic of Bülent Ecevit University School of Medicine Research and Practice Hospital in means of history, medication, tobacco consumption, chronic diseases and family history. These patients also underwent a thorough physical examination, blood pressure and body mass index measurement and laboratory analyzes were performed including blood levels of vitamin B12, HDL, LDL, total cholesterol, CRP, triglyceride. Existing risk factors were separately evaluated in female and male patients with and without vitamin B12 deficiency and Framingham risk score was used to determine a ten year risk status for coronary heart disease. Due to our analyses a statistically significant difference could not be observed among these groups.