Santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonlarında risk faktörleri
Risk factors for central venous catheter related bloodstream infections
- Tez No: 359104
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH HOŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: santral venöz kateter, bakteriyemi, enfeksiyon, risk faktörleri, central venous catheter, bacteremia, infection, risk factors
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Amaç: Santral venöz kateterler (SVK) başta yoğun bakım üniteleri (YBÜ) olmak üzere birçok serviste farklı endikasyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. SVK ilişkili komplikasyonların en önemli nedenlerinden birisi olan kan dolaşımı enfeksiyonları hastaların hastanede yatış sürelerininin uzamasına, sağlık personellerinin iş yükünün artmasına, maliyet artışına ve ciddi oranlarda mortaliteye neden olmaktadır. Çalışmamızda SVK ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları (SKİ-KDE) gelişiminde risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Hastalar ve Yöntem: Hastanemizde takılan SVK ile ilgili bilgiler dokuz aylık sürede prospektif olarak toplandı. SKİ-KDE gelişen grup ile kontrol grubunda risk faktörleri karşılaştırıldı. Bulgular: İki yüz seksen bir hastaya takılan 356 SVK toplamda 5667 kateter günü takip edildi ve kateterizasyon süresi ortalama 15,9 ± 12,7 gün bulundu. Kırk altı (% 12,9) vakada SKİ-KDE tespit edildi. SKİ-KDE hızı 1000 kateter gününde 8,12 hesaplandı. Çok değişkenli analizde ileri yaş ve kateterizasyon süresinin uzaması SKİ-KDE gelişiminde bağımsız risk faktörü olarak bulundu. En sık izole edilen etkenler koagülaz negatif stafilokok (% 15,2), Candida spp. (% 13) ve Klebsiella pneumoniae (% 13) idi. Sonuç: Bu çalışma ileri yaşın ve kateterizasyon süresinin SKİ-KDE gelişiminde bağımsız risk faktörleri olduğunu göstermiş olup önlenebilir risk faktörlerinin bulunması sağlık personelinin eğitimi ve müdahale çalışmalarının önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Central venous catheters (CVC) are widely used for different indications in various wards including primarily intensive care units (ICU). Bloodstream infections, one of the most prominent causes of the complications related to the CVCs, increase the length of the hospital stay, the burden of the health professionals, the treatment cost, and also lead to high rates of mortality. The aim of the present study is to determine the risk factors for the catheter-related bloodstream infections (CR-BSI) Patients and Methods: The data related to the CVCs inserted in our hospital were collected prospectively during a nine-month period. The risk factors between the group that develop CR-BSI and the control group were compared. Results: A total of 5667 catheter days were calculated based on the 356 CVCs inserted to 281 patients. The mean duration of catheterisation was 15.9 ± 12.7 days. CR-BSI was observed in 46 patients (12.9). The rate of CR-BSI was calculated as 8.12 in 1000 catheter days. The multivariate analysis has pointed out advanced age and longer duration of catheterisation as independent risk factors for CR-BSI development. The most frequently isolated agents were coagulase-negative staphylococci (15.2 %), Candida spp. (13 %), and Klebsiella pneumoniae (13 %). Conclusion: This study has demonstrated that advanced age and longer duration of catheterisation are independent risk factors for the development of CR-BSI. The observation of preventable risk factors has underlined the importance of the training of the healthcare personnel and the intervention performed.