Kronik böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyaliz öncesi ve sonrası sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarının ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Assessment of right ventricular systolic functions in patients with chronic renal failure before and after hemodialysis
- Tez No: 359145
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, hemodiyaliz, sağ ventrikül sistolik fonksiyonları, ekokardiyografi, Chronic renal failure, hemodialysis, right ventricular systolic function, echocardiography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Amaç: Hemodiyaliz (HD) tedavisi gören Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) hastalarında HD esnasında uygulanan ultrafiltrasyon ile çekilen sıvıya bağlı olarak önyükte azalma meydana gelir. Bu çalışmadaki amacımız KBY hastalarında önyükteki azalmanın sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarını belirlemede kullanılan yeni ve eski ekokardiyografik parametreler üzerine etkisini araştırmak ve bu ekokardiyografik parametrelerdeki değişimin çekilen sıvı miktarı ile ilişkili olup olmadığını belirlemektir. Metod: Sol ventrikül sistolik fonksiyonları normal, ciddi kalp kapak hastalığı olmayan ve HD tedavisi gören (yaş ortalaması 48 ± 15) 19?u kadın 11?i erkek olmak üzere toplam 30 KBY?li hasta çalışmaya alındı. Hastaların HD öncesi ve sonrasında ekokardiyografi ile; sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF), sol atriyum (LA) hacmi, sağ atriyum (RA) alanı, sağ ventrikül (RV) diyastol sonu alanı, pulmoner arter (PA) sistolik basıncı, sağ ventrikül fraksiyonel alan değişikliği (RV FAC), nabız dalgalı Doppler (PW) ve doku Doppler (TD) ile bakılan sağ ventrikül miyokard performans indeksi (RV MPI), sağ ventrikül doku dopler S?(RV S?) velositesi, izovolümetrik miyokardiyal akselerasyon (IVA), triküspit anuler plan yerdeğiştirme (TAPSE), sağ ventrikül çıkış yolu sistolik yerdeğiştirme (RVOT SE) parametreleri değerlendirildi. Bulgular: HD sonrası LV EF değerinin arttığı, LA hacmi, RA alanı, RV diyastol sonu alan ve PA sistolik basıncının belirgin bir şekilde azaldığı bulundu (p=0.001). Sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarını belirlemeye yarayan PW ile bakılan RV MPI, RV S? ve RVOT SE parametrelerin HD sonrası anlamlı bir değişiklik olmadığı (sırası ile p=0.548, p=0.942, p=0.186) RV FAC, TD ile bakılan RV MPI, IVA ve TAPSE değerlerinin ise belirgin bir şekilde arttığı (sıra ile p=0.0001, p=0.001, p=0.0001, p=0.0001) bulundu. Sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarını belirlemek için kullanılan bu parametrelerden sadece TAPSE?nin çekilen sıvı miktarı ile pozitif bir korelasyon (p=0.041 ve r=0.375) gösterdiği saptandı. Sonuç: Yaptığımız bu çalışma hipervolemik olup kalp boşlukları normal ve sol ventrikül sistolik fonksiyonları normal olan hastalardaki önyük azalmasının kalp boşluklarında küçülmeye ve sol ventrikül sistolik fonsiyonlarında artmaya neden olduğunu göstermiştir. Sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarını belirlemeye yarayan PW ile bakılan RV MPI, RV S? ve RVOT SE parametrelerinin önyükten bağımsız olduğu; RV FAC, TD ile bakılan RV MPI, IVA ve TAPSE değerlerinin ise önyük bağımlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca TAPSE?nin çekilen sıvı miktarı ile korele olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In Chronic Renal Failure (CRF) patients treated with Hemodialysis (HD) preload is reduced due to the ultrafiltration during HD. In this study we aimed to determine the affect of preload change in right ventricular systolic function detected by new and old echocardiographic parameters in CRF patients and to determine whether the change in echocardiographic parameters is related to the amount of fluid taken. Methods : A total of 30 CRF patients (mean age 48 ± 15 years and 19 female) treated with HD at least 3 months were included in the study. In the echocardiographic evaluation of the patients; left ventricular ejection fraction (LVEF), left atrial (LA) volume, right atrial (RA) area, right ventricular (RV) end-diastolic area, pulmonary artery (PA) systolic pressure, right ventricular fractional area change (RV FAC), pulse wave Doppler (PW), tissue Doppler (TD), right ventricular myocardial performance index tended (RV MPI), right ventricular tissue Doppler S' (RV S') velocity, isovolumic myocardial acceleration (IVA) , tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) and right ventricular outflow tract systolic excursion (RVOT SE) were recorded before and after HD. Results: LVEF values were increased and LA volume, RA area, RV end-diastolic area and PA systolic pressure decreased significantly after HD (p = 0.001). The RV MPI by PW, RV S' and RVOT SE parameters which are used to determine right ventricular systolic function did not change significantly after HD (p = 0548, p = 0942, p = 0.186). Meanwhile RV FAC, RV MPI by TD, IVA and TAPSE values were significantly increased (respectively p = 0.0001 and p = 0.001, p= 0.0001, p = 0.0001). Among parameters used in evaluation of right ventricular systolic function, TAPSE was found to be the only parameter that had a positive correlation with the amount of fluid ultrafiltrated (p = 0.041 and r = 0.375). Conclusions: This study demonstrated a decrease in preload in hypervolemic patients with normal left ventricular systolic function resulted in decreased size in heart chambers and increased systolic functions. Although RV MPI by PW, RV S' and RVOT SE were found to be independent of preload, RV FAC, RV MPI by TD, IVA and TAPSE values were dependent on the preload. In addition, TAPSE was found to be correlated with the amount of fluid taken.