Servikal sitolojilerde tanısal doğruluk açısından thin prep manuel tarama ve thin prep görüntüleme sisteminin karşılaştırılması
Comparison of thin prep manual screening and thin prep imaging system of cervical cytology
  1. Tez No: 359193
  2. Yazar: ÖZGE DİLARA ÇOLAKKADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal sitoloji, Thin Prep, Görüntüleme Sistemi, Cervical cytology, Thin Prep, Imaging System
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
III. ÖZET SERVİKAL SİTOLOJİLERDE TANISAL DOĞRULUK AÇISINDAN THİN PREP MANUEL TARAMA VE THİN PREP GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Özge Dilara ÇOLAKKADIOĞLU Uzmanlık Tezi, Patoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suna ERKILIÇ 2014, 83 Sayfa Serviks karsinomları kadınlarda en yaygın görülen malignitelerden biridir. Pap Test servikal kanser taramasında kullanılan ve çok yaygın olan bir prosedürdür. Basit, güvenilir ve maliyet etkin bir yöntem olması nedeniyle servikal lezyonların değerlendirilmesinde ilk sırada yer alır. Bu çalışmada servikovajinal yaymalarda yaygın kullanılan Thin Prep manuel (TPM) tarama yöntemi ve son yıllarda kullanımı artmış yeni bir metod olan Thin Prep Görüntüleme Sisteminin (TGS) tanısal doğruluk açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Manuel tarama ile önceden taranmış 1300 yayma, TGS ile yeniden incelenmiştir. Sonuçlar bunlardan doku tanısı olan 290 olgunun histolojik tanıları ve manuel tarama sonuçları ile karşılaştırılmıştır. TGS ile TPM arasında sensitivite açısından belirgin farklılık bulunmuş olup (TGS: 94.1, TPM: 62.7), spesifite açısından belirgin farklılık bulunmamıştır (TGS: 99.5, TPM: 99.1). TGS servikovajinal yaymalarda yararlı bir metoddur. Dezavantajları olmasına rağmen bu yönteme uyum sağlandığı zaman avantajları fazladır.
Özet (Çeviri)
IV. ABSTRACT COMPARISON OF THIN PREP MANUAL SCREENING AND THIN PREP IMAGING SYSTEM OF CERVICAL CYTOLOGY FOR DIAGNOSTIC ACCURACY Dr. Özge Dilara ÇOLAKKADIOĞLU Residency Thesis, Department of Pathology Supervisor: Prof. Dr. Suna ERKILIÇ, MD 2014, 83 Pages Cervical cancer is one of the most common malignancy of women. Pap Test is a very common procedure for the cervical cancer screening programme. It is a simple, safe, reliable and cost effective procedure as a first line technique for the diagnosis and management of cervical lesions. In this study, we aimed to compare diagnostic accuracy between Thin Prep manual (TPM) screening and Thin Prep Imaging system (TIS) which is a new method used for recent years. Manually screened 1300 smears were rescreened with Thin Prep Imaging System. Results were compared with manual screening results and the results of the 290 smears which have following biopsies were confirmed with their histopatologic diagnosis. There was significant difference between TPM and TIS (TIS: 94.1, TPM: 62.7) for sensitivity, and there was'nt significant difference between them (TIS: 99.5, TPM: 99.1) for specificity. TIS is a very useful method for cervical cytology. Although there are some disadvantages, there are a lot of advantages of this method when adjustment occur.