Perkütan nefrolitotomide komplikasyonların ve taşsızlık oranlarının vücut kitle indeksine göre değerlendirilmesi
Assessment of the complications and stone free rate releated body mass index in percutaneous nephrolithotomy
- Tez No: 359210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Komplikasyon, perkütan nefrolitotomi, taşsızlık, vücut kitle indeksi, Body mass index, complications, percutaneous nephrolithotmy, stone-free
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİDE KOMPLİKASYONLARIN VE TAŞSIZLIK ORANLARININ VÜCUT KİTLE İNDEKSİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Perkütan nefrolitotomi (PNL) ameliyatının obez hastalarda komplikasyon ve taşsızlık oranlarını inceleyerek etkinlik, güvenilirlik ve uygulanabilirliğini araştırmak. Gereç ve Yöntem: PNL uygulanan hastalardan bilgileri tam olan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, perioperatif ve postoperatif cerrahi verileri ve postoperatif taşsızlık oranları kaydedildi. Vücut kitle indeksine (VKİ) göre hastalar gruplara ayrılarak, perioperatif ve postoperatif komplikasyonlar ile taşsızlık oranları incelendi. Bulgular: VKİ ile komplikasyonlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken, taşsızlık ve cerrahi başarı açısından bakıldığında, obezitenin taşsızlık oranında anlamlı olarak azalmaya neden olduğu bulundu. Ayrıca taş yükü ve akses sayısı arttıkça taşsızlık oranında anlamlı ölçüde azalma ve komplikasyonlarda artış olduğu saptandı. Sonuç: PNL tüm hasta gruplarında güvenli ve başarılı olarak yapılan bir tedavi şekli olmakla birlikte, kilolu ve obez hastalarda daha dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle taş yükü fazla olan obez hastalarda komplikasyonlar artmakta, taşsızlık ise azalmaktadır. Giriş sayısı arttıkça bu durum daha da belirgin hale gelmektedir. PNL taş yükü fazla olan obez hastalarda, renal anomalisi olan hastalarda ve iskelet deformiteleri olan hastalarda dikkat edildiğinde tüm böbrek taşlarında güvenli olarak uygulanabilecek bir tedavi seçeneği olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF THE COMPLICATIONS AND STONE FREE RATE RELEATED BODY MASS INDEX IN PERCUTANEOUS NEPHROLITHOTOMY ABSTRACT Aim: To invastigate the complications, stone-free rates, efficiency, safety and applicability of PNL surgery on obese patients. Materials and Methods: Data of the patients who underwent PNL is evaluated retrospectively. Patiens' demographic characteristics, surgical data and stone free rate are recorded. Patients are divided into groups according to BMI, preop and postop complications and stone free rates. Results: There is no relation between BMI and complications. In terms of surgical success and stone-free rates, obesity reduces stone free rates significantly. When the number of access and stone burden increase, stone-free rates decrease and complications rates increase. Conclusion: PNL is a method of treatment safely and successfully in all patients groups, but need to be more careful with overweight and obese patients. Especially, obese patients who have more stone burden have more complications rate and low surgical success rate. When to be careful at patients who have more stone burden, the renal anomalies and skeletal anomalies, PNL is suitable treatment for all renal stones.