Düzce üniversitesi aile hekimliği polikliniğine başvuran obez hastaların tiroid hormon düzeylerinin ve tiroid ultrasonlarının değerlendirilmesi
Thyroid Hormons and Thyroid USG assesment of obese patients who applied to the department of family medicine obesity clinic of Düzce University
- Tez No: 359265
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAMDİ KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Metabolik Sendrom, İnsülin Direnci, Tiroid Nodülü, Obesity, Metabolic Syndrome, İnsulin Resistance, Thyroid Nodules
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Obezite tüm dünyada giderek artan sağlık sorunlarından biridir. Obezitedeki artışa paralel olarak gelişen insülin direnci, metabolik sendrom, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi pek çok kronik hastalık, önemli morbidite ve mortalite kaynağı olmaktadır. Pek çok çalışmada farklı yönleriyle ele alınan obeziteyi çalışmamızda tiroid fonksiyon ve morfolojisi üzerinde oluşturduğu değişiklikler açısından incelemeyi amaçladık. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı check-up ve obezite polikliniğine 2012 Ocak-Temmuz ayları arasında başvuran ve ultrasonografi taramasından geçirilen yaş ortalaması 41,0±11,6 yıl olan, 327 ardışık obez olgu alındı. Olgular OBEZ (n=130), Metabolik Sendrom (METS) (n=170) ve tip 2 Diyabet (DM) (n=27) gruplarına ayrılarak ultrasonografi bulguları, hematolojik ve biyokimyasal parametreler ile tiroid fonksiyonlarının karşılaştırması yapıldı. İstatistiksel analizler SPSS istatistik programı (SPSS, Chicago, IL, USA, versiyon 11.5) kullanılarak gerçekleştirildi. Gruplar arası Vücut Kitle İndeksi değerleri incelendiğinde, en yüksek değerler Diyabetli grupta tespit edilmiş olup, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Olguların ultrasonografi sonuçlarına göre, 108 (%29,2) olguda nodül saptanmıştır, gruplar arasında nodül bulunma sıklığı açısından fark saptanmamıştır. Tiroid hacmi gruplar arasında değerlendirildiğinde, en büyük volümler Diyabetli grupta tespit edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Gruplarda Tiroid Stimulan Hormon düzeyleri incelendiğinde en yüksek değerler OBEZ grupta olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. OBEZ ve Metabolik Sendromlu kadınlarda tiroid stimulan hormon düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmektedir ve Diyabet grubunda tiroid hastalıklarının diğer gruplardan daha nadir görülmesi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bizim çalışmamızda tiroid patolojisi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamakla birlikte yapılan çalışmaların ışığında metabolik sendrom ve diyabetik hastalarda tiroid disfonksiyonu saptanma oranı normal populasyona göre 2-3 kat yüksektir. İnsülin direncine sekonder gelişen tiroid stimulan hormondan bağımsız tiroid hücre büyümesini sonuçlarımızda bulamasak da bu yönde yapılmış pek çok yayın bu sonucu desteklemektedir. Bu nedenle tüm obez hastalarda tiroid stimulan hormon ölçümü yapılmalıdır. Tiroid görüntülenmesinde insidental olarak saptanan nodül sıklığı yüksek olmakla beraber her obez hastaya rutin uygulama önerisinden önce daha fazla kontrollü çalışmaya gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Obesity is one of the growing medical problems all over the world. Many chronic diseases which occur in parallel with the increase of obesity, such as HT, DM and METS, are significant source of mortality and morbidity. Many studies have dealt with different aspects of obesity; in our study, we tried to evaluate obesity in terms of the effect on thyroid function and morphology. In the study, we included 327 consecutive obese patients (mean age 41,0±11,6) who applied to the Department of Family Medicine Obesity and Check-up Policlinic of Düzce University School of Medicine and had an ultrasound scan between the months of January to July of 2012. Cases were classified as patients with obesity (n=130) , patients with DM Type 2 (n=27) and patients with METS (n=170), and their USG findings, as well as their heamatological, biochemical and hormonal parameters, were compared. Statistical analysis was performed using SPSS Statistical software (SPSS, Chicago, IL, USA, version11.5). When BMI values were compared between the groups, the highest results were found in DM group, and these results were statistically significant. According to USG results of patients, 108 (%29,2) patients had nodules. There was no difference between the groups in terms of the frequency of the nodule. When thyroid volumes were compared between the groups, the largest volumes were found in the group with DM; however, these results were not statistically significant. When TSH levels were compared, the highest levels were in the group with obesity, however, these results were not statistically significant. We observed that obese women and women with METS had higher TSH levels. We determined that thyroid diseases were found less in the DM group than the other groups, and these results were statistically significant. Although no significant difference between the groups in our study was found in terms of thyroid pathology, in the light of other studies, the detection rate of thyroid dysfunction in diabetic patients and patients with METS is 2-3 times higher than the normal population. Therefore, the measurement of TSH should be made for all obese patients. Despite the high incidence of thyroid nodules which were detected incidentally by USG at Family Medicine Clinics, controlled studies with larger series are needed before we suggest a“routine thyroid ultrasound practice in obese patients”.