Süperior mezenterik arter oklüzyonu oluşturulmuş ratlarda Karnozin'in iskemi/ reperfüzyon hasarına koruyucu etkisi
The protective effect of carnosine on ischemia- reperfusion injury on rats that have ligated superior mesenteric artery
- Tez No: 359271
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT PAŞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mezenter İskemi, Karnozin, Reperfüzyon, İskemik Hasar, İskemi, Mesenteric Ischemia, Carnosine, Reperfusion, Ischemic injury, Ischemia
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada; mezenter iskemi oluşturulmuş ratlarda karnozinin iskemi reperfüzyon hasarına koruyucu etkisi araştırıldı. Çalışmada cinsiyet farkı gözetilmeksizin 200-250 gram ağırlığındaki 30 adet Sprague-Dawley türü fareler kullanıldı. Deney hayvanları üç gruba ayrıldı. Grup 1'de (kontrol grubu) SMA izole edilerek ortaya konuldu ancak bağlanmadı. Grup 2'de (iskemi / reperfüzyon sham grubu ) SMA izole edilerek aortadan çıktığı yerin hemen distalinden 60 dakika klempe edildi sonrasında 120 dakika reperfüzyon uygulandı. Grup 3'te (intestinal iskemi /R + karnozin grubu) ise SMA izole edilerek aortadan çıktığı yerin hemen distalinden klempe edildi sonrasında 120 dakika reperfüzyon öncesinde karnozin 50 mg/kg i.p. olarak uygulandı. İskemi/reperfüzyona bağlı intestinal hasarı araştırmak üzere terminal ileumdan doku örnekleri ve intrakardiyak kan elde edildi. Sonuç olarak kontrol grubuna ait deney hayvanlarının bağırsaklarında normal morfolojiye sahip bağırsak mukoza yapısı gözlendi. Karnozin kullanılan deneklerde ise hücresel hasar sham-iskemi grubuna göre azalmış olarak bulundu. Altın standart tedavinin bulunmadığı iskemi reperfüzyon hasarında birçok ajan değişen süre ve dozlarda araştırılmaya devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study the protective effect of carnosine on rats that have mesenteric ischemia is determined. In study 30 Sprague-Dawley rats of either sex, weighing between 200 and 250 gr. are used. The animals are randomly assigned to the three groups. In group 1 (control group); SMA isolated but not ligated, in group 2 (sham); SMA isolated and ligated from the distal of seperating aort for 60 minutes and then 120 minutes reperfusion. In group 3 (Ischemia/reperfusion + carnosine); SMA isolated and ligated from the distal of seperating aort for 60 minutes, before 120 minutes reperfusion carnosine is injected 50 mg/kg i.p. To determine the intestinal damage depending ischemia and reperfusion the samples are taken from terminal ileum and blood samples intracardiac way. As the result normal histopathological mucosal structures are seen in control group. In our study cell injury was decreased in rats that used carnosine according to the sham group. Many agents must be performed in several doses and times in ischemia/reperfusion injury that has no gold standart therapy.