Süperior mezenterik arter oklüzyonu oluşturulmuş ratlarda timokinon'un iskemi/reperfüzyon hasarına koruyucu etkisi
The protective effect of thymoquinone on ischemia/reperfusion injury on rats that have ligated superior mesenteric artery
- Tez No: 474487
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET FATİH YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mezenter iskemi, Timokinon, DMSO, Reperfüzyon, Mesenteric ischemia, Thymoquinone, DMSO, Reperfusion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada amaç mezenter iskemi oluşturulmuş ratlarda timokinon'un iskemi reperfüzyon hasarına karşı koruyucu etkisini araştırmaktı. Çalışmamızda timokinon'un etkisini 50 mg/kg ve 100 mg/kg dozlarında iki ayrı grupta inceledik. Çalışmamızda timokinonu çözeltmek için dimetil sülfoksit (DMSO) kullandık ve DMSO'nun iskemi/reperfüzyon hasarındaki etkilerini ayrı bir grupta gözlemledik. Çalışmada cinsiyet farkı gözetmeksizin 200-250 gram ağırlığında 35 adet Wistar Albino türü sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları beş gruba ayrıldı. Grup 1'de (kontrol grubu) SMA izole edlerek ortaya konuldu ancak bağlanmadı. Grup 2'de (sham-iskemi grubu) SMA izole edildi, atravmatik pensler kullanılarak 60 dakika klampe edildi ardından klempler açılarak 120 dakika reperfüzyon sağlandı. Grup 3'te (İ/R+timokinon 50 mg/kg grubu) SMA izole edildi, 60 dakika boyunca atravmatik pensler kullanılarak klampe edildi ardından hayvanlara 50 mg/kg timokinon i.p. verildi, klempler açılarak 120 dakika reperfüzyon sağlandı. Grup 4'te (İ/R+ DMSO) SMA izole edildi, 60 dakika boyunca atravmatik pensler kullanılarak klampe edildi, ardından 0.2 ml DMSO+ 0.8 ml distile su i.p. verildi, klempler açılarak 120 dakika reperfüzyon sağlandı. Grup 5'te (İ/R+100 mg/kg timokinon) ise SMA izole edildi, 60 dakika boyunca atravmatik pensler kullanılarak klampe edildi ardından hayvanlara 100 mg/kg timokinon i.p. verildi ardından klempler açılarak 120 dakika reperfüzyon sağlandı. İskemi/reperfüzyona bağlı intestinal hasarı araştırmak üzere terminal ileumdan doku örnekleri elde edildi ve intrakardiyak kan örneklei alındı. çalışmamızda timokinon 50 mg/kg kullanılan deneklerde hücresel hasarın sham-iskemi grubuna göre azalmış olduğu görüldü. Timokinon 100 mg/kg kullanılan grupta ise sham-iskemi grubuna göre hcresel hasarın farklı olmadığı görüldü. Çalışmamızda kullanılan çözelti ajanımız DMSO'nun yarattığı etkilere bakarsak DMSO grubundaki deneklerde ücresel hasarın sham-iskemi grubuna göre azalmış olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the protective effect of thymoquinone on ischemia/reperfusion injury on rats that have mesenteric ischemia is determined. In our study, we examined the effects of thymoquinone in two groups of 50 mg/kg and 100 mg/kg doses. We used dimethyl sulphoxide (DMSO) to dissolve thymoquinone and we observed the effects of DMSO on I/R injury in a seperate group. In the study, regardless of gender difference 35 Wistar Albino rats weighing 200-250 grams were used. The animals were divided into 5 groups. In group 1 (control group) SMA isolated but nt ligated. In group 2 (sham) SMA was isolated and ligated for 60 minutes and then 120 minutes reperfusion was allowed. In group 3 (I/R + 50 mg/kg thymoquinone) SMA isolated and ligated for 60 minutes and then 50 mgkg thymoquinone was injected i.p. and 120 minutes reperfusion was alowed. In group 4 (I/R + DMSO) SMA was isolated and ligated for 60 minutes then 0.2 ml DMSO and 0.8 ml distelled water was injected i.p. and and 120 minutes reperfusion was alowed. In group 5 (I/R + 100 mg/kg thymoquinone) SMA isolated and ligated for 60 minutes and then 100 mgkg thymoquinone was injected i.p. and 120 minutes reperfusion was alowed. To determined the intestinal damage depending ischemia and reperfusion the samples were taken from terminal ileum and blood samples intracardiac way. In our study we showed that cellular injury was attenuated in 50 mg/kg thymoquinone group as copared to sham group. There were no difference in cellular injury between 100 mg/kg thymoquinone group and sham group. Regarding the effects of DMSO, which we used as dissoling solution, we observed that the cellular damage in he DMSO group was redused compared to the sham-ischemia group.