Primer hipertansiyon hastalarında tuz kısıtlaması danışmanlık ve eğitiminin kan basıncı kontrolüne etkisi
The effect of salt reduction education and counselling on added to regular care of hipertensive patients using antihipertensive medication
- Tez No: 359285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hypertension, salt reduction, ambulatuar BP measurements
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmada, antihipertansif ilaç kullanan primer hipertansiyon hastalarında, yürütülmekte olan bakımlarına eklenecek tuz kısıtlaması danışmanlığı ile kan basıncı kontrolü açısından elde edilecek yararı belirlemek amaçlanmıştır. 24 saatlik idrarda sodyum atılımının ölçümü ile tuz kısıtlaması önerilerine uyum ölçülecek, günlük ortalama kan basıncı ölçümleri ile de bunun kan basıncı değerlerine etkisi belirlenecektir. Materyal metod: Randomize, kontrollü, girişimsel desendeki araştırmamıza poliklinik ölçümünde sistolik kan basıncı 120-160 mm Hg arasında olan 86 çalışma, 86 kontrol hastası olmak üzere toplam 172 hasta alındı. Çalışma grubuna tuz kısıtlaması eğitimi verildi. Çalışma grubu hastalarına ilk hafta ve sonrasında aylık telefon görüşmeleri ile tuz kısıtlaması hatırlatıldı. Hastaların başlangıç ve 3 aylık çalışma sonundaki 24 saatlik idrar Na atımları ve kan basıncı ölçümleri karşılaştırıldı. Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçlarına göre çalışma grubunun tuz kısıtlaması eğitimi sonrası üriner Na atımı ortalama 1 gr/gün azalmıştır. Bu hastaların çalışma sonu ambulatuar KB ölçümleri 6,1/4,7 mm Hg'lık azalma tespit edilmiştir. Çalışmamızın kontrol grubunun üriner Na atımı 1,8 gr/gün, ambulatuar KB ölçümleri 3,2/2,3 mm Hg artmıştır. Tartışma: Hipertansiyon hastalarında tuz kısıtlaması ihmal edilmemesi ve takibi gereken, monoterapi kadar etkili bir yöntemdir. Halen tedavi kullanan hipertansiyon hastalarında da tuz kısıtlaması danışmanlığı verilmesi daha iyi kan basıncı kontrolüne sağlanmasına katkı yapar. Anahtar kelimeler : Hipertansiyon, tuz kısıtlaması,ambulatuar kan basıcı
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of salt reduction education and counselling on added to regular care of hipertensive patients using antihipertensive medication. Compliance to the salt regulation evaluated with 24-hour urinary salt excretion and the effect of it to blood pressure regulation checked with ambulatory blood pressure measurements. Method: This randomized controlled interventional study involved 86 control and 86 intervention, total 172 patients with policlinic systolic blood pressure of 120-160 mmHg. Salt restriction education and counselling were provided to intervention group. Salt restriction was reminded with telephone calls at first week and every month afterward. Ambulatuar blood pressure and 24 hour Na excreation values were compared for beginning and final measurements. Results: At the end of the three months of follow-up 24 hour urinary sodium excreations and ambulatory blood pressure measurements of intervention group were decreased about 1 gr/day and 6.1/4.7 mm Hg accordingly. For the control group 24 hour urinary sodium excreation and ambulatuar blood pressure measurements increased about 1.8 gr/day and 3.2/2.3 mm Hg accordingly. Conclusion: Salt restriction is an efficient therapeuthic method as effective as an antihipertensive drug and should be followed up and not neglected. Salt restriction will help blood pressure regulation of the hipertensive patients who has already using antihipertensive medication.