Tavşan diz eklemine enjekte edilen deksketoprofen trometamolün histopatolojik ve biyokimyasal etkilerinin araştırılması
The determination of histopathological and biochemıcal effects of dexketoprofen trometamol injection into the rabbit knee joint
  1. Tez No: 359316
  2. Yazar: GÜLÇİN HACIBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA BERRA ERDEM SARITAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Biyokimya, Anesthesiology and Reanimation, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: tavşan, intraartiküler, deksketoprofen trometamol, IL-1, IL-6, TNF, CRP, rabbit, intraarticular, dexketoprofen trometamol, IL-1, IL-6, TNF, CRP
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
TAVŞAN DİZ EKLEMİNE ENJEKTE EDİLEN DEKSKETOPROFEN TROMETAMOLÜN HİSTOPATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI, GÜLÇİN HACIBEYOĞLU, UZMANLIK TEZİ, KONYA, 2013 Amaç: Biz bu çalışmayı deksketoprofen trometamolün tavşan diz eklemine direkt enjeksiyonu sonrası sinoviya ve eklem kıkırdağı üzerine yapabileceği muhtemel histopatolojik etkileri ve bunun biyokimyasal yansımalarını araştırmak amacıyla yaptık. Yöntem: Çalışmaya sağlık kontrolünden geçirilmiş, 3-4 aylık ve 3-4 kg' yi geçmeyen 24 adet Yeni Zelanda tavşanı dahil edildi. İlk gün, tüm tavşanlardan biyokimyasal parametreler için giriş kanı alındı ve sonra tavşanlar rastgele 9 adet K (kontrol grubu, n=9) ve 15 adet Ç (çalışma grubu, n=15) grupları olarak ikiye ayrıldı. K grubundaki tavşanların sağ diz eklemlerine 0,25 ml serum fizyolojik sol diz eklemlerine ise 0,50 ml serum fizyolojik enjekte edildi. Ç grubundaki tavşanların sağ dizlerine 0.25 ml (6,25 mg) deksketoprofen trometamol, sol diz eklemlerine ise 0.50 ml (12,5 mg) deksketoprofen trometamol enjekte edildi. Sonra K grubu K1, K2 ve K3 olarak rastgele 3'erli 3 gruba ve Ç grubu da Ç1, Ç2 ve Ç3 olarak rastgele 5'erli 3 gruba ayrıldı. 1. gün K1 ve Ç1 gruplarından, 2. gün K2 ve Ç2 gruplarından, 10. gün K3 ve Ç3 gruplarından histopatolojik inceleme için doku örnekleri ve biyokimyasal parametreler için venöz kan örnekleri alındı. Doku örnekleri, 2 ayrı patolog tarafından incelendi ve dokulardaki histopatolojik değişiklikler semikantitatif yöntemle sınıflandırıldı. Tüm kan örnekleri eksi 18 derecede saklandı ve daha sonra tüm kan örneklerinde IL-1, IL-6, TNF-? ve CRP çalışıldı. Bulgular: Kontrol ve çalışma gruplarında yapılan histopatolojik incelemede alınan örneklerin hiçbirinde yıkım tespit edilmedi. Biyokimyasal sonuçlarda ise gruplar arası değerlendirmede tek başına IL-6 yüksekliği tespit edildiğinden klinik açıdan anlamlı olmadığı düşünüldü. Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde K1 grubunda giriş günü TNF-? değerleri 1.güne göre, Ç3 grubunda ise 10.gün IL-6 ve CRP değerleri giriş gününe göre yüksekti. Ancak bu değerlerdeki yüksekliklerin hiçbirini histopatolojik değerlendirme sonuçları desteklememektedir. Sonuç: Deksketoprofen trometamolün tavşan eklem kıkırdağında histopatolojik yıkım yapmadığını, biyokimyasal parametrelerdeki yüksekliklerin tek başına klinik açıdan anlamlı olmadığını düşünmekteyiz. Ancak ajanın insanlarda intraartiküler kullanımı öncesi daha fazla toksikolojik çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF HISTOPATHOLOGICAL AND BIOCHEMICAL EFFECTS OF DEXKETOPROFEN TROMETAMOL INJECTION INTO THE RABBIT KNEE JOINT, GÜLÇİN HACIBEYOĞLU, MEDICAL SPECIALTY DISSERTATION, KONYA, 2013 Aim: This study was conducted in order to investigate possible histopathological effects and biochemical reflections of dexketoprofen trometamol on synovial and articular cartilage after being directly injected into rabbit's knee joint. Methods: 24 medically checked-up New Zealand rabbits with 3-4 months of age and weighting 3-4 kg at most have been included in the study. On the first day, input blood was drawn from all rabbits for biochemical parameters, and then the rabbits were divided into two groups randomly, 9 for K (control group, n=9) and 15 for Ç (study group, n=15). The rabbits in Group K were given injections of 0.25 ml of physiological saline solution in their right knee joints, and 0.50 ml of physiological saline solution in left knee joints. The rabbits in Group Ç were given injections of 0.25 ml (6.25 mg) of dexketoprofen trometamol in their right knees, and 0.50 ml (12.5 mg) of dexketoprofen trometamol in their left knee joints. Next, Group K was divided into three 3-membered groups; namely K1, K2, and K3; and Group Ç into three 5-membered groups; Ç1, Ç2, and Ç3. Tissue samples for histopathological examination and venous blood samples for biochemical parameters were drawn from K1 and Ç1 on the first day, from K2 and Ç2 on the second day, and from K3 and Ç3 on the tenth day. Tissue samples were examined by 2 different pathologists, and histopathological changes in tissues were classified semi-quantatively. All blood samples were stored in -18oC, and IL-1, IL-6, TNF- ? and CRP were studied on all blood samples. Results: The samples drawn during the histopathological examination of control and study groups did not present any deterioration. Since in the evaluation between groups regarding biochemical results high levels of IL-6 was detected exclusively, it is considered to be insignificant. When the groups are evaluated in themselves, first TNF-? values are higher than day one values in group K1 and day ten IL-6 and CRP values are higher than first values in group Ç3. None of the increases in these values are supported by histopathological evaluation results. Conclusion: Consequently, we suppose that dexketoprofen trometamol does not cause histopathological deterioration in articular cartilage of rabbits, and the increases in biochemical parameters exclusively are not significant clinically. However, it is our opinion that more toxicological studies should be conducted before intraarticular use of the agent in humans.