Özel bir hastanede görev yapan hemşirelerin iş doyumu düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the job satisfaction levels of the nurses who work in a private hospital
- Tez No: 359337
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NEFİSE BAHÇECİK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş Doyumu, Özel Hastane, Nurse, Job Satisfaction, Private Hospital
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma özel bir hastanedeki hemşirelerin iş doyum düzeylerini belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni ve örneklemini İstanbul İli Anadolu yakasında bulunan özel bir hastanedeki tüm hemşireler oluşturmuştur. Araştırma, 24 - 31 Aralık 2013 tarihleri arasında 82 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen veriler, bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, Varyans analizi (ANOVA), t testi ve Pearson korelasyon analizi ve Cronbach Alpha katsayısı kullanılmıştır. Hemşirelerin iş doyumu puan ortalaması genel doyum (3,54±0.49), içsel doyum (3.67±0.49) ve dışsal doyum (3.36 ±0.62) olduğu saptanmıştır. Evli, sağlık meslek lisesi ve ön lisans mezunu, çalışma şeklinden memnun olan, mesleği başkalarına tavsiye eden hemşirelerin iş doyum düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Hemşirelerde "başkaları için bir şeyler yapabilme olanağına sahip olması bakımından″ (4,35 ± 0,72) en yüksek doyumu sağlarken, en düşük doyum ″ücret″ (2,71 ± 1,12) olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; hemşirelerin orta düzeyde iş doyumuna sahip olduğu ve hemşirelerin iş doyumlarının bazı tanıtıcı ve mesleki özelliklere göre farklılaştığı bulunmuştur. Bireysel ve kurumsal açıdan son derece önemli olan iş doyumu konusunda, hemşire yöneticilerin ve kurumun duyarlılık göstermesi, iyileştirici ve geliştirici önlemler alınarak yeni düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE JOB SATISFACTION LEVELS OF THE NURSES WHO WORK IN A PRIVATE HOSPITAL This study as a descriptive was conducted in order to determine the job satisfaction of nurses in a private hospital. In the study the sample population and sampling covered all nurses working in a private hospital in the Anatolia Istanbul region. The study was carried out between 24 - 31 December 2013 with 82 nurses. Personal Information Form and the Minnesota Job Satisfaction Scale were used computer. Frequency and percentage distribution, arithmetic mean, variance analysis(ANOVA), t-test and Pearson's correlation analysis and Cronbach's alpha were used in evaluating the data. The nurses' job satisfaction mean scores were found to be in general satisfaction (3,54±0.49), in intrinsic satisfaction (3.67±0.49) and in extrinsic satisfaction at (3.36 ±0.62). Job satisfaction level was higher in the married, those who graduated from high school and undergraduate program, those who were content with their working condition and those who proposed profession to others. Among the nurses included in the study highest satisfaction was found to be related“ability to help others”( 4,35 ± 0,72 ) and lowest satisfaction was related to“payment”(2,71 ± 1,12). As a result it was found that job satisfaction is moderate among nurses and their job satisfaction varied with some descriptive and occupational characteristics. Relevant to job satisfaction issue that extremely important for individual and institutional point of view. It is recommended that nursing directors and institutions should show sensitivity and take precautions to improve standards of living and professional development.