Yenidoğanda göbek bakımında kullanılan solüsyonların göbek düşme süresine etkisi
İnfluence of the umbilical cord cleaning solution choice on the cord seperation time
  1. Tez No: 359336
  2. Yazar: MİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE SABUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Göbek Bağı Düşme Süresi, 4'lük klorheksidin, %70'lik alkol, Kuru Bakım, Neonate, Receding Time for Umbilical Cord, 0.4% chlorhexidine concentration, 70% alcohol concentration, dry care
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışma yenidoğanda göbek bakımında kullanılan %70'lik alkol, %0,4'lük klorheksidin ve kuru bakım yöntemlerinin göbek düşme süresine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak gerçekleştirildi. Çalışma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 1. ve 2.düzey Yenidoğan Ünitesi'nde 114 bebek ile yürütüldü. Veriler“ Yenidoğan Bilgi Formu”“ Göbek Bakım İzlem Formu”kullanılarak toplandı. Sistematik örnekleme ile 34 bebeğe % 70 alkol, 36 bebeğe %0,4 klorheksidin ile geri kalan 44 bebeğe kuru bakım yöntemi ile göbek bağı bakımı uygulandı. Elde edilen veriler SPSS.16 programı ile Kruskal Wallis, One Way Anova ve tukey testi ile analiz edildi. Yanılma düzeyi 0,05 olarak alındı. Üç uygulama arasında yenidoğanların özelliklerine dair cinsiyeti, doğum şekli açısından anlamlı bir fark görülmedi. Göbek bakım uygulamalarına göre düşme süreleri %70'lik alkol için 7,82± 0,71 gün , kuru bakım için7,2 ± 0,76 gün ve %0,4'lük klorheksidin yöntemi için ise 7,1±0,78 gün bulundu. Üç yönteme göre göbek bağının düşme süreleri açısından ileri derecede anlamlı farklılık olduğu saptandı (F=9,24 p=0,000). % 70'lik alkol kullanımının diğer iki yönteme göre göbek bağını düşürme süresini anlamlı derecede uzattığı belirlendi. Sonuç olarak; yöntemler arasında % 70'lik alkol kullanımının göbek bağı düşme süresini uzattığı, %0,4'lük klorheksidin kullanımı ve kuru bakım ise süre açısından daha etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The study has been conducted in an experimental form in order to determine effects of use of 70% alcohol concentration, 0.4% chlorhexidine concentration and dry care method for caring of the umbilical of the neonates for receding of the umbilical cord. The study has been performed with 114 babies at 1st and 2nd level Neonates Unit of the Istanbul Medical Faculty of University of Istanbul. Data has been collected by using“Neonates Data Sheet”and“Umbilical Care Monitoring Form.”Umbilical cord care has been performed on 34 babies with 70% alcohol concentration, on 36 babies with 0.4% chlorhexidine concentration and on rest of the 44 babies with the dry care method through systematic sampling. Data obtained has been analysed through SPSS.16 program and with Kruskal Wallis, One Way Anova and with tukey tests. Level of significance has been taken as 0,05. Any meaningful difference has not been observed between the three applications in terms of characteristics of the neonates as to their gender and form of their birth. Receding times have been determined with respect to the umbilical cord care methods used as to be 7,82± 0,71 days for 70% alcohol concentration, 7,2± 0,76 days for dry care method and 7,1±0,78 days for 0.4% chlorhexidine concentration method. It has been established that there was meaningful difference to the highest degree with respect to the times recorded for receding of the umbilical cord between the three methods (F=9,24 p=0,000). It has been determined that use of 70% alcohol concentration has prolonged the time for receding of the umbilical cord as compared to other two methods with meaningful degree. As for the conclusion, it can be stated that use of 70% alcohol concentration prolongs the time for receding of the umbilical cord and that use of 0.4% chlorhexidine concentration and dry care method are more effective in terms of the time, amongst the methods used.