Hemşirelerin algıladıkları stres ile mesleki doyumları arasındaki ilişki: Özel bir hastaneye yönelik araştırma
The relationship between the stress perceived by nurses and their occupational satisfaction: A study of a private hospital
- Tez No: 755548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU BİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Stres, Algılanan Stres, Mesleki Doyum, Özel Hastane, Nurse, Stress, Perceived Stress, Occupational Satisfaction, Private Hospital
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sağlığın geliştirilmesi ve korunmasında toplumsal görevleri olan sağlık örgütlerinin, işletme amaç ve hedeflerine ulaşmalarında sağlık çalışanlarının önemli bir yeri ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bu açıdan hastanın tanı ve tedavi süreçlerinde sıfır hata ile 7 gün 24 saat görev yapmak zorunda olan, sağlık ordusunun en fazla sayıya sahip neferleri durumundaki hemşirelerin stres ile başa çıkabilmeleri ve mesleklerinden doyum sağlayabilmeleri önemlidir. Bu araştırmanın amacı, özel hastanede görev yapan hemşirelerin algıladıkları stres ile mesleki doyumlarının arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak, ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul'da zincir bir hastane grubu olarak faaliyet gösteren, A grubu bir sağlık kurumunda çalışan 3.000 hemşireden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolayda örneklem belirleme yöntemi ile belirlenen 667 hemşiredir. Araştırmada“Kişisel Soru Formu”,“Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ)”ve“Mesleki Doyum Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre hemşirelerin algıladıkları stres ve mesleki doyum düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hemşirelerin yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, iş pozisyonu, çalışma yılı ve kurumda çalışma yılı değişkenlerine göre algıladıkları streste farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin hane geliri ve eğitim durumu değişkenlerine göre ise farklılık bulunmamıştır. Araştırma sonuçlarına göre, hemşirelerin yaş, medeni durum, iş pozisyonu ve çalışma yılı değişkenlerine göre mesleki doyum düzeyleri farklılıklar göstermiştir. Buna karşılık, cinsiyet, çocuk sahibi olma, hane halkı geliri, eğitim durumu değişkenlerine göre ise farklılık belirlenmemiştir. Hemşirelerin algıladıkları stres ile mesleki doyum düzeyleri arasında negatif yönlü ilişkiler tespit edilirken, hemşirelerin mesleki doyumlarının %25.5 oranında yetersiz özyeterlik ve stres/rahatsızlık algıları tarafından negatif yönlü açıklandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The success of health organizations, which have social duties in the development and protection of health, depends on the performance of health workers. For this reason, it is important that nurses, who have to work 24/7 with zero error in the diagnosis and treatment processes of patients, can cope with stress and be satisfied with their profession. The aim of this study is to examine the relationship between the perceived stress of nurses who are working for private hospitals and their professional satisfaction. Relational survey method was used in the research method. The universe of the research consists of 3,000 nurses working in a healthcare group institution which has operating as a chain hospital group in Istanbul, Turkey. The sample of the study is 667 nurses whose easy sampling method was determined. In the study,“Personal Questionnaire”,“Perceived Stress Scale (PSQ)”and“Vocational Satisfaction Scale”were used as data collection tools. According to the results of the research, the perceived stress and professional satisfaction levels of the nurses were determined as moderate. According to the results of the research, differences in perceived stress were determined according to the variables of age, gender, marital status, number of children, job position, working year and working year in the institution. No difference was found according to the variables of household income and educational status of the nurses. According to the results of the research, the occupational satisfaction levels of the nurses differed according to the variables of age, marital status, job position and working year. On the other hand, no difference was determined according to the variables of gender, having children, household income and educational status. While negative correlations were found between the stress perceived by nurses and their professional satisfaction levels, it was determined that the professional satisfaction of nurses was explained negatively by 25.5% of the nurses' perceptions of insufficient self-efficacy and stress/discomfort.