Doğumhane ortamı ve koşullarının doğum ağrısı, doğumdan memnuniyet ve anne-bebek bağlanması üzerine etkisi
The effect of delivery room's envi̇ronment and condi̇ti̇on on bi̇rth pai̇n, sati̇sfacti̇on of bi̇rth and mother-baby attachment
- Tez No: 359339
- Danışmanlar: PROF. ANAYİT MARGİRİT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum Ortamı, Doğum Ağrısı, Memnuniyet, Anne-Bebek Bağlanması, Birth Enviroment, Birth Pain, Satisfaction, Mother-Baby Attachment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, doğumun yapıldığı ortam ve koşullarının iyileştirilmesinin, doğum ağrısı, annenin doğum eyleminden memnuniyeti ve doğum sonrası anne-bebek bağlanması üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini randomize olarak seçilen 30 vaka ve 30 kontrol grubu gebe oluşturmuştur. Çalışmamız Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Servisinde, Eylül 2012 ve Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verileri toplamak için, Sosyo-Demografik ve Obstetrik Özelliklere İlişkin Bilgi Toplama Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği, Annenin Doğumu Algılaması Ölçeği ve Maternal Bağlanma Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada vaka grubu gebelerin odasına giriş-çıkış sınırlandırılmış, oda ısısının ılık, ortamın loş ve sessiz olması sağlanmış, gebeye farklı tarzlarda ve seçim tercihi kendisine bırakılan sözsüz müzikler dinletilmiş, gebenin innatal izlemi ve doğumu tek bir ebe ve hekim tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza katılan vaka ve kontrol grubu gebelerin sosyo-demografik ve obstetrik özellikleri benzer bulunmuştur. Vaka grubu gebelerin, kontrol grubu gebelere göre doğumdan önceki son üç saatte ağrılarını anlamlı derecede daha düşük düzeyde hissettikleri saptanmıştır (p=0,021). Yine çalışmamızda vaka grubu gebelerin doğum eyleminden memnuniyet puanları, kontrol grubu gebelerden yüksek bulunmuştur. Ancak iki grubun memnuniyet puanları arasında istatistiksel bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Vaka grubu için oluşturulan doğumhane ortamında doğan bebeklerle kontrol grubu annelerin bebekleri arasında bağlanma puanları arasında anlamlı bir fark saptanmazken (p=0,763) her iki grupta da yüksek bulunmuştur (vaka grubu MBÖ puanı 94,80, kontrol grubu MBÖ puanı 95,33). Sonuç olarak, doğumhane ortamı ve koşullarında yapılan değişikliklerde gebeler doğum ağrısını daha az algılamışlardır. Diğer taraftan araştırmanın gerçekleştirildiği hastane koşulları nedeniyle doğum eyleminden memnuniyet ve anne-bebek bağlanması, her iki grupta da yüksek ve benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to evaluate the impact of improving the environment and labor conditions on labor pain, the mother's birth event satisfaction and postpartum mother-baby connection experimentally. The study sample included 30 cases and 30 pregnant control group. Our study was carried out between June 2012 and September 2013 at Fatih University Medical Faculty Hospital Obstetrics and Gynecology Service. Sociodemographic and Obstetric DAta Collection Form, Visual COmparison Scale, Satisfaction of birth scale and Maternal Bonding scales were used to collect data for this study. Entrance to the room of the patients who were included in the study group was limited. A warm, dusky and quiet environment was prepared for these mothers. Patients were also given different options of instrumental music. Both examinations and delivery of the patient were attended by the same doctors and midwives. Patients who were included in the study and control groups were found to have similar sociodemographic and obstetric properties. Patients in the study group were found to perceive birthpain in the last 3 hours milder than those in the control group (p=0,021). In our study; birth satisfaction scores of the case group were higher than the control group. However, the difference between the group's satisfaction scores were not significant (p > 0.05). At the babies born in the delivery room prepared for the case group and the babies at the control group, no significant differance were observed according to the connecting points (p = 0,763), while the connecting points were high in both groups (case group MAI point: 94.80, control group MAI point: 95.33). As a result changes in the ambiance and conditions of the delivery room resulted milder perception of birthpain whereas Satisfaction of birth and Maternal Bonding were similar in both groups.