Ofis çalışanlarında postür ve solunum egzersizlerinin ağrı ve yaşam kalitesine etkisi
Theeffect of postur and respiratory exercises on pain and quality of life amoung office worker
  1. Tez No: 359340
  2. Yazar: CEREN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Aktivite ve Fonksiyonel Uygunluk, DASH, Ergonomik Düzenleme, Ofis Çalışanları, Postür ve Solunum Egzersizleri, SF-36, Activity and Functional Fitness, DASH, Ergonomic Regulations, Office Workers, Posture and Breathing Exercises, SF-36
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı; ergonomik düzenleme önerileri verilen ofis çalışanlarında postür ve solunum egzersizlerinin ağrı, yaşam kalitesi, aktivite ve fonksiyonel uygunluk düzeyi üzerine etkisini değerlendirmektir. Finansbank Genel Müdürlük Krediler Bölümünde Ekim 2013- Mart 2014 yılları arasında yürütülen çalışmaya, yaşları 24-50 yıl arasında değişen, 50 birey alındı. Ağrı şiddeti 'Visüel Analog Skala'(VAS), yaşam kalitesi 'Yaşam Kalite Ölçeği Kısa Form'(Short Form 36-SF 36), aktivite ve fonksiyonel uygunluk düzeyi 'Kol, Omuz ve El Yaralanması Anketi'(DASH) ile değerlendirildi. Çalışmaya katılan bireylerin egzersiz programı öncesi ve egzersiz programı sonrası kas iskelet sistemi şikayetlerinin sıklığı karşılaştırıldığında; anlamlı fark bulundu(p0,05). Çalışmaya katılan bireylerin egzersiz sonrası ağrı şiddeti değerlerine bakıldığında, egzersiz öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu saptandı(p0,05). Çalışmaya katılan bireylerin egzersiz programı öncesi ve egzersiz programı sonrası yaşam kaliteleri karşılaştırıldığında; SF-36 Yaşam Kalite İndeksinin alt parametreleri fiziksel fonksiyon, vücut ağrısı, canlılık, sosyal fonksiyon, emosyonel rol, ruh sağlığı, fiziksel sağlık durumu, mental sağlık durumu değerlerinde anlamlı düzelme bulunurken(p0,05), fiziksel rol ve genel sağlık durumu değerlerinde anlamlı değişim bulunmadı (p0,05). Egzersiz programı öncesi ve egzersiz programı sonrası aktivite ve fonksiyonel uygunluk düzeyi karşılaştırıldığında; anlamlı fark bulundu(p0,05). Sonuç olarak, ergonomik düzenleme önerileri verilen ofis çalışanlarında postür ve solunum egzersizleri ağrıyı azaltırken yaşam kalitesi, aktivite ve fonksiyonel uygunluk düzeyini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Postur and Respiratory Exercises on Pain and Quality of Life amoung Office Worker The purpose of this study; ergonomic arrangement suggestions in the office working posture and breathing exercises on pain, quality of life, activity and to evaluate the effects on the level of functional fitness. Finansbank at the Department of the General Directorate of Credit October 2013 - March 2014 study conducted between the years, ages ranging from 24-50 years, 50 subjects were included. Pain intensity 'Visual Analogue Scale' (VAS), quality of life 'Quality of Life Questionnaire-Short Form' (Short Form 36-SF 36), activity and functional fitness level 'Arm, Shoulder and Hand Injury Survey (DASH) were evaluated. When the frequency of musculoskeletal complaints in individuals who are participated to the study before workouts and after workouts are compared and the signifcant diffrence is founded (p0,05). The İntensity of pain values of the individuals who are participating in the study when looking at after exercise, compared to pre-exercise it was found to be statistically significantly lower (p0,05). Participants' quality of life before and after exercise program compared and SF-36 Quality of Life Index underside of the parameters of physical functioning, bodily pain, vitality, social function, role emotional, mental health, physical health status, mental health status with significant recovery (p0,05), but physical role and general health status values there was no significant alteration (p0,05). When before and after workouts fitness level and functional activity compared; found no significant difference (p0,05). As a result, the office staff recommendations in the ergonomic arrangement of posture and breathing exercises while reducing pain, quality of life, activity and functional fitness level increases.