Salvia staminea bitkisinin uçucu bileşenlerinin GC-MS, headspace yöntemleri yoluyla analizi ve karşılaştırması
Analysis and comparison of salvia staminea plant's volatile components by GC-MS and headspace methods
  1. Tez No: 359350
  2. Yazar: NEVİN ULAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Salvia staminea, GC-MS, Antioksidan aktivite, Antimikrobiyal aktivite, Uçucu yağlar, Salvia staminea, GC-MS, Antioxidant activity, Antimicrobial activity, Essential Oils
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de doğal olarak yetişen, açık havada kurutulmuş Lamiaceae ailesine mensup Salvia staminea türü, meyve, yaprak ve gövde kısımları ayrılmadan çalışıldı. Bitkilerden elde edilen uçucu yağların kimyasal bileşenleri GC-MS yöntemi ile analiz edildi. Analiz clevenger, katı faz mikro ekstraksiyon ve headspace olmak üzere 3 farklı yöntem kullanılarak yapıldı. Toplamda 38 uçucu yağ belirlendi ve bu uçucu yağların 30 tanesinin terpen sınıfından olduğu saptandı. Bu bitkinin ana bileşenlerini monoterpenoid grubunun oluşturduğu gözlendi. Uygulanan üç yöntemde de monoterpenoid sınıfından olan Linalil Asetat bileşiği maksimum miktarda bulunan terpen olarak gözlemlendi. Antimikrobiyal çalışmalar 6 bakteri ve 1 mantar üzerinde yapıldı. Uçucu yağın daha çok gram pozitif bakteriler üzerinde ve mantar üzerinde aktivite gösterdiği gözlenmiştir. Yapılan antioksidan çalışmalarında bitki uçucu yağ ekstraktının sahip olduğu IC50 değeri baz alınarak antioksidan aktivitesinin çok etkin olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, air- dried Salvia staminea genus which is naturally grown in Turkey was studied without seperating its fruit, leaf and body parts. Chemical components of the essential oils which is obtained from the plant were analyzed by using GC-MS method. The analysis was made using three different methods which were liquid injection, solid phase micro extraction and headspace. In total 38 essential oils determined and 30 of them were found to be the class oh the terpenes.It was observed that main components of this plant were composed from monoterpenoid class. In these three methods, Linalyl Acetate compound which belong to monoterpenoid class had the maximum amount of these terpenes. Antimicrobial studies were performed on six bacteria and one yeast. It was observed that essential oil has more activity on grampositive bacterias and fungi. It was observed that in the study of antioxidant activity, when it compared to IC50 value of essential oil extract of the plant, was not very effective.