Genital siğilli hastalarda oksidan ve antioksidan durumun saptanması
Determining oxidant and antioxidant status in patient with genital warts
- Tez No: 359407
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RAMAZAN ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Genital Siğil, Oksidatif Stres, Enzimatik Antioksidan, Paraoksonaz - 1, Küçük Partiküllü Düşük Yoğunluklu Lipoprotein IX, Genital Wart, Oxidative Stress, Enzymatic Antioxidants, Paraoxonase - 1, Small Dense Low Density Lipoprotein Cholesterol
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Genital siğiller genellikle perianal ve perigenital bölgede görülürler. Asemptomatik siğiller, aylar ya da yıllar sonra doğal immüniteye hasar vererek aktif hale dönüşebilmektedir. Bu süreçte oluşan enflamasyon vücutta oksidan ve antioksidan sistemler arasındaki dengenin bozulmasına ve oksidatif stresin oluşmasına yol açabilmektedir. Bu çalışmada genital siğilli hastalarda sistemik oksidatif ve antioksidan değişimi tespit etmeyi amaçladık. Bu amaçla çalışmaya genital siğil tanısı alan, son 3 ay içerisinde antioksidan kullanımı olmayan, aktif enfeksiyon tespit edilmeyen ve daha önce genital siğil tedavisi uygulanmamış, 32 hasta ve 35 sağlıklı toplam 67 gönüllü birey alındı. Hasta ve kontrol grubunda PON-1, MDA, LDL-k, HDL, sdLDL-k, GSH-Px, CAT, trigliserit ve total kolesterol seviyeleri ölçüldü. Hasta grubunda MDA, CAT ve GSH-Px seviyeleri, istatistiksel olarak yüksek bulundu (p < 0,05). Trigliserit değerleri ise, hasta grubunda istatistiksel olarak düşüktü (p < 0,01). sdLDL-k değerleri, kontrol grubunda düşük seviyede tespit edilmesine rağmen, fark istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değildi (p > 0,05). Total-kolesterol, HDL-k, LDL-k ve PON -1 değerlerinde her iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p > 0,05). Çalışmamızın sonuçları, genital siğilli hastalarda oksidatif stresin arttığı ve buna karşı antioksidan savunma mekanizmalarında ise kompansatuvar bir yanıt oluştuğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Genital warts are usually appear in the perianal and perigenital region. Asymptomatic warts may activate after years and damage the natural immunity. The inflammation that occurs during this process, may lead to imbalance between the prooxidant and antioxidant system. This imbalance can produce oxidative stress in body. The aim of this study is to determine the oxidative and anti-oxidative changes in patients with genital warts. In this study 67 subjects were evaluated, 32 of them were diagnosed with genital wart (patient group) and the other 35 subjects were healthy (control group). Subjects didn't have any active infections at the begining of the study All of cases had not any treatments for genital wart before this study and non of them used antioxidant drugs for the last three months. PON-1, MDA, LDL-c, HDL-c, sdLDL-c, GSH-Px, CAT, triglycerides and total cholesterol levels were measured in both patient and control groups. In the patient group, MDA, CAT and GSH-Px levels were found significantly higher than the control group (p < 0,05). Triglyceride levels, were significantly lower in the patient group (p 0.05). Total cholesterol, HDL-c, LDL-c and PON - 1 values were not significantly different between the two groups (p> 0.05). The results of this study suggest that, oxidative stress in patients with genital warts is increased and on the other hand antioxidant defense mechanisms makes a compensatory response against that.