Kronik cep telefonu radyasyonu ve koruma amaçlı uygulanan melatonin' in ductus epididimis ve ductus deferens' e etkisi
Chronic mobile phone radiation and the effect of melatonin which is applied for protection, on ductus epididymis and ductus deferens tissue
  1. Tez No: 359425
  2. Yazar: BETÜL KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ELMAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Cep telefonu, radyasyon, melatonin, duktus deferens, duktus epididimis, Radyasyon, Melatonin, Duktus Deferens, Duktus Epididimis92, Mobile phone, raditaion, melatonin, ductus deferens and ductus epididymis, histology Key wods: Mobile phone, radiation, histology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmamızda elektromanyetikalana kronik etkin kalmanın duktus deferens ve duktus epididimis üzerindeoluşturabileceği yapısal değişimleri ve bunlara melatonin' in koruyucu etkisini incelemeyi amaçladık.Çalışmamızda 24 Wistar albino cinsi erkek sıçan 4 gruba ayrıldı. 90 günlük deney süresince; kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmazken, 2.gruba her gün derialtı melatonin uygulaması, 3.gruba her gün 30dk 2100MHz radyasyon uygulaması, 4.gruba ise radyasyon uygulamasından 40dk önce derialtı melatonin ve 30dk radyasyon uygulaması yapıldı ve deneklerin vücut ağırlıkları hergün ölçülerek kaydedildi. Deney bitiminde yüksek doz anestezi altında feda edilen deneklerden duktus deferens ve duktus epididimis dokusu alındı, ağırlıkları ölçüldü ve histolojik izleme yöntemlerinden geçirildi. Hematoksilen-Eozin ve Masson' un üçlüboyaları uygulandı ve ışık mikroskobunda değerlendirildi.Hematoksilen–Eozin ile yapılan boyamada, kontrol grubuna ait resimlerde duktus deferens ve duktus epididimis dokusunda yapı normal olup; lümenleri spermiyumlarla dolu olarak izleniyordu. Radyasyon uygulanan grupta; epitel ve bağ dokusunda belirgin bir değişim izlenmezken, lümendeki spermiyumların kontrol grubuna karşın azaldığı dikkati çekiyordu. Melatonin uygulanan gruplarda yapılar kontrol grubundakilerle eşdeşti. Radyasyon+melatonin uygulanan grupların duktus epididimis yapısının radyasyon grubuna benzer olduğu, ancak duktus deferens yapısının oldukça korunduğu ve lümen içeriğinin azaldığı ilgiyi çekiyordu. Masson' un üçlü boyaması bulgularının, her bir grup için Hematoksilen-Eozin bulgularıyla eşdeş olduğu dikkati çekerken; radyasyon grubunda duktus epididimis' in stromasındaki damarsal artış belirgindi.Sonuç olarak; radyasyonun genelde yapısal olarak; duktus epididimiste ve duktus deferens' te belirgin bir değişime neden olmadığı ancak lümendeki spermiyum yoğunluğunda bazı değişimleri tetikleyebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study our aim is to investigate the possible effects to stay active chronic electromagnetic field and the protective effects of melatonin on structures of ductus deferens and ductus epididyms tissue.In our study, 24 female Wistar albino rats were divided into 4 equal groups. Throughout in 90-day experiment, there has been no application to control group while subcutaneous daily melatonin was enjected to the 2nd group. 2100-MHz radiation for 30 minutes in every day applied to the 3rd group. Subcutaneous melatonin enjection was applied 40 minutes before radiation and then radiation was applied for 30 minutes to the 4th group. Body weights of subjects were measured and recorded every day. At the end of the experiment, ductus deferens and ductus epididymis tissues were taken from subjects which was sacrificed under high-dose anesthesia, their weights were measured, and histological monitoring methods were applied. Hematoxylin-Eosin and Masson 's triple staining were performed and evaluated under a light microscope.In the pictures of Hematoxylin - Eosin staining with the control group it was seen that, structures of ductus deferens and ductus epididymis tissues was normal and observed that lumen was filled with the spermium. In radiation applied group; there was no significant changes in epithelial and connective tissues, despite the decrease of spermium in the lumen to the control group was notable. All structures was the same to control in melatonin applied group. Structure of ductus epididymis was the same to radiation group in radiation + melatonin applied group but structure of ductus deferens was highly conserved and decreased of luminal contents, was seen. Masson 's triple staining findingswas notablefor the same withHematoxylin - Eosin stain for each group. But vascular growth in stroma of ductus epididymis was significiant.As a result it was concluded that; radiation is not cause a significiant change on ductus deferens and ductus epididymis structure generally but may trigger some changes on spermium levels.