Kronik cep telefonu radyasyonu ve koruma amaçlı uygulanan melatoninin ovaryuma etkisi
Chronic mobile phone radiation and the effect of melatonin which is applied for protection, on ovary tissue
  1. Tez No: 359423
  2. Yazar: SİNEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNUR TAKE KAPLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Cep Telefonu, Radyasyon, Melatonin, Mobile Phone, Radiation, Melatonin, Ovary
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızda, elektromanyetik alana kronik etkin kalmanın ovaryum dokusunda oluşturabileceği yapısal değişimler ve bu değişimlere melatoninin koruyucu etkisini incelemeyi amaçladık.Çalışmamızda 24 Wistar albino cinsi dişi sıçan 4 eşit gruba ayrıldı. 90 günlük deney süresince; kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmaz iken, 2. gruba her gün deri altı melatonin uygulaması, 3. gruba her gün 30 dk 2100 MHz radyasyon uygulaması, 4. gruba ise radyasyon uygulamasından 40 dk önce deri altı melatonin ve 30 dk radyasyon uygulaması yapıldı ve deneklerin vücut ağırlıkları her gün ölçülerek kaydedildi. Deney bitiminde yüksek doz anestezi altında feda edilen deneklerden ovaryum dokusu alındı, ağırlıkları ölçüldü ve histolojik izleme yöntemlerinden geçirildi. Değerlendirme için alınan kesitlere Hematoksilen-Eozin, TUNEL, PCNA boyaları uygulandı ve ışık mikroskobunda resimlendirildi. Yapılan PAS boyamalarında zona pellusida kalınlıkları ölçüldü. Ayrıca her kesitten follikül sayımı yapıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Hematoksilen- Eozin ile yapılan boyamada kontrol grubu ve sadece melatonin uygulanan gruplarda ovaryum dokusu normal görünümde izlendi. Radyasyon uygulanan grupta, atreziye giden folliküllerin arttığı dikkati çekerken, zona pellusida' nın kalınlı inceli bir düzenlenim aldığı ayırt edildi. Radyasyon+ melatonin uygulanan grupta ise atreziye giden follikül sayısının radyasyon grubuna karşın daha az olduğu saptandı. TUNEL ile yapılan boyamalarda, kontrol ve melatonin uygulanan gruplarda apoptotik cisim ve hücrelerin oldukça az olduğu; radyasyon uygulanan grupta atreziye giden folliküllerin yoğunluğuna koşut olarak; apoptotik hücre ve cisimlerin arttığı belirlendi. Radyasyon uygulanan gruplara ait PCNA boyamada; primordiyal, gelişen foliküllerde ve korpus luteum' da tutulumun kontrol grubuna karşın daha az sayıda hücrede olduğu izlenirken, radyasyon+melatonin grubunda tutulumun kontrole yakın olduğu dikkati çekti. Sonuç olarak; radyasyon uygulaması öncesinde yapılan deri altı melatonin uygulamasının, radyasyonun neden olduğu ovaryum dokusundaki atreziyi azalttığı ve doku genelinde yapıyı kontrol grubuna yaklaştırdığı belirlenmiştir. Ancak zona pellusida' daki yapısal değişimi korumada yetersiz kaldığı gözlemlenmiştir. Bu bulgular ışığında, melatonin uygulamasının radyasyonun neden olduğu yapısal dejenerasyonları kısmen engelleyebileceği, bunun da uygulanan melatoninin dozu ya da uygulama süresine bağlı olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In light of this information, in our study, we have targeted to analyse the possible structural transformations in ovary tissue when being chronically exposed to electro-magnetic fields and we tried to figure out the preservative effect of melatonin to these transformations.In our study, 24 female albino rats of Wistar species had been put into four groups of equal amount. During the 90-day experiment, while there had been no application made towards the control group, 2nd group had been exercised with a program of daily subcutaneous implementation of melatonin, 3rd group had been subjected to 30 min. 2100 MHz dose of radiation every day, 4th group had been exposed to 30 min. length of radiation 40 minutes after being subjected to subcutaneous implementation of melatonin and the weights of the subjects had been recorded after calculation. When the experiment was over, ovary tissues had been grabbed from the subjects sacrificed under high dosage of anesthesia, their weights were measured and put under histological tracking methods. The sections that were grabbed for assessment has been applied with Hematoxylin-Eosin, TUNEL and PCNA paintings and they had been illustrated under light microscobe. Zona pellusida thickness were measured in the PAS paintings. Moreover, follicule counts were made from each sections. The data obtained were statistically analysed.By the Hematoxylin-Eosin painting, ovary tissue was observed having normal outlook only in the control group and the groups that melatonin were implemented. In the group that was exposed to radiation, the increase in the number of follicles gone to atresia were noted, while zona pellusida had taken a somewhat bold and thin formation. In the group that both radiation and melatonin was applied, the number of follicles gone to atresia were lower when compared with the radiation group. With the TUNEL paintings, it had been reached that apoptotic device or cells were considerably low in the control group and the groups of which melatonin were implemented, whereas apoptotic device or cells were on the rise in the group that was exposed to radiation, depending on the density of follicles gone to atresia. In the PCNA painting belonging to the group that was exposed to radiation; binding in the primordial, developing follicles and corpus luteum were much lower in comparison with the control group, while the binding levels in the melatonin+radiation group were notably close to the control group.As a result, the subcutaneous implementation of melatonin that were made before radiation application were understood to decrease the atresia in the ovary tissue due to radiation and also moved the structure towards the control group. However, it was concluded as inadequate in protecting the structural transformation in zona pellusida. In light of these findings, it's been thought that melatonin implementation could partially avert structural degenerations caused by radiation, depending on the dosage or implementation length of melatonin.